Няма сериозна пречка тези договори да бъдат прекратени в съвсем

...
Няма сериозна пречка тези договори да бъдат прекратени в съвсем
Коментари Харесай

Няма пречки да се прекратят договорите на американските централи

Няма сериозна спънка тези контракти да бъдат прекъснати в напълно обозрим период. Ние не одобряваме отговори като "ще забележим ", "когато стане ", "много е комплицирано ", "не знаем по какъв начин ". Нека наемем тези екипи, които са работили в Унгария и Полша, да им платим 1 млн. евро и да завършваме, вместо да плащаме 486 млн. лева и да изясняват тези централи какви скъпи вложения са създали. Пази Боже от такива вложители, които ограбват труда на хората. Това са "гнили ябълки ".

Това декларира в изявление за economic.bg Васил Велев, ръководител на АИКБ.

- Г-н Велев, за какво работодателите трябваше да стигнат до там, че да пускат тъжба до омбудсмана Мая Манолова поради договорите с американските централи, откакто бяха поети избрани задължения от ръководещите?

- Както бяха поети уговорките, по този начин станахме очевидци на разнопосочно говорене. Министърът на енергетиката се опита да изясни, че в действителност не е ясно дали седмици, месеци или години ще отнеме приключването на тези контракти. Според нас не се работи с нужната активност и няма нужната упоритост. Припомням, че тези централи ограбват труда на хората, това е един обеден обир, който продължава към този момент повече от 5-6 години - откогато централите са въведени в употреба.

- Каква е повода страната да не подхваща съответни ограничения за прекратяването на договорите?

- За нас няма уважителна причина. Има основана процедура от други страни, които са минали по този път. В Полша и в Унгария имаше контракти с такива централи, дори вложителят е същият. И те бяха прекъснати без негативни последствия за съответните страни, а това стана преди повече от 5 години. При нас от 4 години има тъжба в Европейска комисия, работодателите също се оплакаха в Европейска комисия. Но не се работи интензивно за прекратяването на тези контракти. Това са големи облаги, които се изземват от хората и бизнеса непазарно. Ако те са извоювани на пазара вследствие на труд, гений, ноу-хау, ние единствено ще ги адмирираме.

Договорените им преференциални цени са в пъти над пазарните. Ето през днешния ден на борсата цената на електрическата енергия е 58 лева/MWh, а ние купуваме силата на ТЕЦ-1 на цени от 168 лева./MWh. Така те образуват една голяма облага, която явно служи за оказване на напън и лобиране.

- По какъв модел би трябвало да бъдат прекъснати договорите с американските централи и ще има ли неустойки за страната?

- Полша и Унгария да вземем за пример не са платили неустойки, защото така наречен „ невъзвращаеми разходи” са обезщетени. По същата методика и съгласно нашите калкулации, ТЕЦ-3 към този момент е изплатена, т.е. невъзстановимите разноски са възобновени. За ТЕЦ-1 по наши разбори остава да се изплатят към 100 млн. лева, а ние всяка година надплащаме 486 млн. лева Няма сериозна спънка тези контракти да бъдат прекъснати в напълно обозрим период. Ние не одобряваме отговори като "ще забележим ", "когато стане ", "много е комплицирано ", "не знаем по какъв начин ". Нека наемем тези екипи, които са работили в Унгария и Полша, да им платим 1 млн. евро и да завършваме, вместо да плащаме 486 млн. лева и да изясняват тези централи какви скъпи вложения са създали. Пази Боже от такива вложители, които ограбват труда на хората. Това са "гнили ябълки ".

Защо никой от тях не желае да работи на пазара, а нали сме прегърнали пазарната стопанска система. Трябва да продаваме продукцията си на пазара, а не като хуманната административно-планова стопанска система едно време. 30 години минаха откогато сме избрали този път на развиване.

Американските централи би трябвало да стартират да продават електрическата енергия си на Българската самостоятелна енергийна борса, както продава АЕЦ "Козлодуй " и държавният Топлоелектрическа централа „ Марица Изток-2”. Виждате ли какъв абсурд се получава – държавните централи имат пазарно държание и продават на пазара, а частните непознати вложители - в една корупционна среда, обзавели са се с хищнически контракти с преференциални цени, от които, несъмнено, не желаят да се откажат. Как да се откажат като имат 55% доходност.

- Предстои още един абсурд - включването на Топлоелектрическа централа „ Варна” в енергийния микс на страната. Как ще го коментирате?

- Топлоелектрическа централа „ Варна” е внесъл заявление в КЕВР за над 2 млн./MWh, които да продаде на контролирания пазар и да взе участие в енергийния микс на страната на преференциална цена от 190 лева./MWh, при референтна пазарна цена от 70 лева./MWh. Той най-вероятно ще измести АЕЦ „ Козлодуй” в енергийния микс, а даже да се понижи административно цената на ТЕЦ-а до 165 лева./MWh, това ще е в допълнение заплащане над пазара на стойност 250 млн. лева, които ще са загуба за потребителите.

- Поиска ли Топлоелектрическа централа „ Варна” от ЕСО увеличение на количеството леден запас?

- Много е евентуално. Няма никакви аргументи студеният запас да се усилва въобще. Ние предложихме в резервирането на системата да вземат участие и консуматорите, освен производителите. Резервирането на системата може да се реализира и като се изключват товари, а освен като се включват нови в сериозни обстановки. Може да се реализира и посредством импорт на ел. сила и това е пътят, по който вървят останалите европейски страни. По този метод студеният запас може да се сведе до нула. Помните какво стана преди две години, когато трябваше да се задейства запасът. Тогава санкциите, които понесоха неизрядните централи, бяха в пъти по-малко от облагите, които са получили вследствие на тези гаранции. Не би трябвало такива централи въобще повече да бъдат допускани в търгове за леден запас.

- Политическа ли е повода, заради която страната се пробва да включи Топлоелектрическа централа „ Варна” в енергийния микс?

- Не мога да предсказвам каква е повода и не съм сигурен, че страната се пробва да включи Топлоелектрическа централа „ Варна”. Твърдя тъкмо противоположното. Ние изложихме тези обстоятелства и има схващане и изясненост, че това не трябва да се позволява. Още през 2015 година, след митингите на работодателските организации, постигнахме публичен консенсус против присъединение на нови производители на ел. сила с преференциални цени. Тоест, тогава се постави завършек на това безсрамие и от този момент няма присъединение на нови поколения с преференциални цени.

Опитът с Топлоелектрическа централа "Варна " просто не трябва да бъде допускан, тъй като би било държавна помощ, която е неприемлива по европейското право. Ако за задачата би трябвало да бъде променено законодателството, има такава опция и време да бъде променено. Не би трябвало да се оставя на КЕВР да преценя дали да включи Топлоелектрическа централа "Варна " или не. КЕВР не би трябвало да има право да включи в микса поколения, които имат преференциални цени и не следват европейската политика.

- Какво очаквате страната да направи, с цел да не излезете на митинг против американските централи и Топлоелектрическа централа "Варна "?

- Очакваме да бъдат дадени гаранции, че Топлоелектрическа централа "Варна " няма да бъде причислен. Ако желае да продава на борсата, всеки е свободен да го направи. Това може да стане посредством съответни промени в законодателството, които са в ход и срокът по тази причина е преди КЕВР да се произнесе за новия регулаторен интервал от 1 юли.

Дотогава ние ще бъдем в цялостна подготвеност за митинг и назад - в случай че забележим, че стъпки не се подхващат и напъните на Топлоелектрическа централа „ Варна” да се закачи на същото кранче като американските централи не престават, ние ще създадем митинг пред Топлоелектрическа централа „ Варна”, в това число в случай че би трябвало палатков лагер ще разгънем там и няма да позволим този Топлоелектрическа централа да продължи да работи при непазарни условия. Ние не желаеме доста, желаеме всички да работят на пазара, както вършим това ние. Членовете на четирите работодателски организации основават 86% от Брутният вътрешен продукт на България и дават работа на 82% от наетите лица, никой от нас няма преференциални цени.

Наскоро Националната енергийна камара излезе с един памфлет, в който изяснява какви значими вложители са. Пак дублирам, пази Боже от такива вложители, които разчитат на хуманно-административни корупционни практики. Цинично е да се приказва по този метод от въпросната камара.

- Според вас има ли нещо неправилно в договорката по продажбата на ЧЕЗ?

Нередното в договорката е, че купувачът не ни убеждава, че има финансовата мощност, потенциала и експертизата да ръководи такова сдружение, което не ни дава успокоение. Ако едно индустриално дружество банкрутира заради неприятен мениджмънт или недобро финансово положение, това няма да е съдбовно. Ако банкрутира доставчикът на ел. силата за 40% от българите и за 50% от бизнеса, тогава е съдбовно. Държавата има опция посредством регулаторните органи в точния момент да противодейства. Включително посредством премахване на шефовете, само че за какво би трябвало да се стига въобще до там.

На първо четене мина проектозакон, който дава право на КЕВР да се произнася при прекачване на благосъстоятелност на такива сдружения по прилика на това по какъв начин Българска народна банка се произнася при прекачване на присъединяване при комерсиалните банки.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР