Няма сериозен недостиг на антибиотици. Търсенето е по-слабо в сравнение

...
Няма сериозен недостиг на антибиотици. Търсенето е по-слабо в сравнение
Коментари Харесай

Секретарят на фармацевтичния съюз: Няма недостиг на лекарства в аптеките

Няма сериозен дефицит на антибиотици. Търсенето е по-слабо спрямо втората вълна на заболеваемост от ковид. Това сподели пред БНР Димитър Маринов, основен секретар на Българския фармацевтичен съюз.

„ Все още виждаме готово напечатани предписания, на които единствено се прибавя от горната страна името на пациента. Прави усещане, че част от нещата са безусловно взаимоизключващи се. Изписват се по едно и също време кортикорстероид и имуностимулатор да вземем за пример. Кортикостероидът понижава имунитета, имуностимулаторът го ускорява “, разяснява Маринов в предаването „ Преди всички “. Той поучава пациентите да задават повече уточняващи въпроси за предписваните лекарства.

В към 80% от случаите в международен мащаб се изписва антибиотик, а съгласно СЗО единствено в 8 на 100 от случаите на болнично лекуване на ковид се постанова да бъде одобряван антибиотик, уточни Димитър Маринов. „ Плодовете на това презастраховане ще ги берем оттук насетне. “

Засега няма дефицит на артикули, съдържащи ацетилсалицилова киселина, увери Маринов, запитан има ли недостиг на аспирин.

Търсят се и проби за антитела, сподели още Димитър Маринов. Според него много хора към този момент са минали през болестта и е по-вероятно като се направи подобен тест, той да се окаже позитивен.

Относно електронните предписания Димитър Маринов разясни, че те към момента са прекомерно малко. „ От 1 май нататък би трябвало всички наставления да бъдат електронни “, напомни той. По думите му фармацевтите са подготвени за това, софтуерът също.

Хартиени предписания ще продължат да бъдат изпълнявани и по-късно, посочи секретарят на Българския фармацевтичен съюз.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР