Няма съмнителни за маймунска шарка проби у нас. Случаите са

...
Няма съмнителни за маймунска шарка проби у нас. Случаите са
Коментари Харесай

Проф. Христова успокои за маймунската шарка

" Няма съмнителни за маймунска шарка проби у нас. Случаите са се нараснали много, съвсем двойно за седмица. Касае се за разпространяване по места. Основната част са в Европа. Тя се предава при непосредствен контакт, един човек не може да болести доста хора. Няма заплаха за обществото, единствено за рисковите групи ". Това разгласи в ефира на Нова нюз шефът на НЦЗПБ проф. Ива Христова.

Според нея маймунската вариола може да се съобщи по въздушно-капков път при непосредствен контакт. " Основният механизъм на предаване е през кожата, посредством наличието на обрива. Затова доста пъти се заразява половия сътрудник, член на семейството или медицинския личен състав ", изясни тя. И добави, че обривите са главно в региона на гениталиите при хомосексуални и бисексуални мъже.

" Сред признаците са нарастване на лимфните възли, температура, главоболие, болки в гърба и мощна изнемощялост. Медиците би трябвало да са осведомени с типа обрив и да могат да разпознаят тази шарка. Когато има обриви, да не се реализира контакт. Бременните и имунокомпрометираните са рисковите групи. Основно инфектираните са мъже от 20 до 40 години ", изясни още проф. Христова.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР