Няма риск за сигурността на енергийните доставки за България, независимо

...
Няма риск за сигурността на енергийните доставки за България, независимо
Коментари Харесай

Експерти: Няма риск за сигурността на енергийните доставки за България

Няма риск за сигурността на енергийните доставки за България, без значение кой ръководи терминала в Росенец, рафинерията и прилежащата й инфраструктура. Това съобщи в ефира на Нова телевизия шефът на стратегия „ Енергетика и климат “ в Центъра за проучване на демокрацията Мартин Владимиров.

През последните 18 месеца съветски активи в преработващия бранш бяха сложени под профилиран контрол, с цел да се подсигурява сигурността на доставките и това не провокира рецесия, разясни той. Владимиров акцентира, че не става въпрос за национализация, а за краткотраен надзор от страна на страната, в който да се подсигурява, че няма да се внася съветски нефт.

По думите му рафинерията на „ Лукойол “ може да действа изцяло без съветски нефт. Още от 2010 терминала в Росенец е екстериториална зона, в която българските управляващи нямат достъп, добави Владимиров.

Вноса на горива се е свил на половина, тъй като „ Лукойл “ към този момент не може да създава горива за експорт на европейския пазар, сподели още той.

Според енергийния специалист и член на УС на „ Свободен енергиен пазар “ Виктор Минчев сме закъснели със възбраната на импорт на съветски нефт. По думите му изказванията, че няма по какъв начин да се заменят съветския нефт и газ са се оказали погрешни.

Депутатът от ГЕРБ и някогашен енергиен министър Теменужка Петкова увери в ефира на bTV, че прекратяването на контракта за концесията на пристанище „ Росенец “ по никакъв метод няма да докара до повишение на цената на горивата. „ Държавата ще влезе в своите пълномощия, тя ще упражнява тази активност. „ Лукойл “ може да бъде ползвател и ще си заплаща съответните такси за това “, уточни Петкова.

Тя сподели още, че в границите на 48-ото Народно стбрание е признат закон, транспониращ в българското законодателство условието на европейски правилник за въвеждането на наказания против Русия. С него са направени промени в Закона за концесиите, съгласно които всички контракти за концесии с съветски компании би трябвало да бъдат прекъснати. С този закон били дадени ясни инструкции на Министерски съвет да предприеме дейности и в едномесечен период концесията да се приключи, само че това не било изпълнено от служебното държавно управление.

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР