Няма риск за сигурността на доставките, както на суров петрол,

...
Няма риск за сигурността на доставките, както на суров петрол,
Коментари Харесай

Експерт: Няма риск за сигурността на доставките - както на суров петрол, така и на горива

Няма риск за сигурността на доставките, както на недопечен нефт, по този начин и на горива. У нас има голям брой хранилища за предпазване, които имат съдържимост от над 3 месеца и са цялостни догоре. Това съобщи за " Твоят ден " Мартин Владимиров, енергиен специалист от Център за проучване на демокрацията.

" Дори при внезапно прекъсване на работата на рафинерията, има задоволително количества за подсигуряване на локалното ползване. Бързо може да се премине и на различен недопечен петрол. Най-лесно може да го направи " Лукойл ", само че в случай че откаже, страната може да поеме надзор и да контракти за месец различни количества. За този интервал има подсигурени ресурси ", съобщи той. И добави, че " Лукойл " договаря за продажбата си през последната година.

" Най-опасният вид е придобиване от държавната азерска компания SOCAR, тъй като тя " пере " съветски петрол в Турция. Преработката му става против заем от над 1 милиарда $ от страна на притежателите на нашата рафинерия. Това би значело суапова договорка сред Русия и Азербайджан ", счита специалистът.

По думите му е добра вест, че се върви към по-ранна анулация на дерогацията и възбрана на горива от съветски нефт. " Дяволът е прикрит в детайлите - до момента в който не видя финалната версия на закона, няма да се успокоя. Доколкото слушам обаче, ще има изключения за няколко петролопродукти, които " Лукойл " ще продължи да изнася от 1 януари до 1 март. Това ще донесе спомагателни към 500 млн. $ за тези три месеца. Не съм сигурен за какво би трябвало да има изключения. Инвентаризацията на горивата, с цел да бъдат модифицирани останалите количества, също е опит за спомагателна облага за Русия ", разяснява Владимиров. 

Според него има голяма пробойна в санкционния режим на Европейски Съюз. " Санкциите против Русия не работят. От една страна пълним хазната на Кремъл. От началото на дерогацията до момента, сме генерирали 1,5 милиарда $ данъчни доходи, това са 3% от общите доходи от продажбата на съветски нефт. " Лукойл " е внесла предплатено 600 млн. лв., следващата година ще би трябвало да ги върнем в огромната си част. Печалбата, върху които са платени предплатените налози, ще бъде отстранена когато завърши финансовата година. Тя се генерираше от разликата ниската цена на съветския нефт и високата стойност на различните количества. При паритет на другите първични материали, облагата изчезва или се понижава сензитивно ", изясни специалистът.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР