Няма риск старите коли от Германия да ни наводнят. Това

...
Няма риск старите коли от Германия да ни наводнят. Това
Коментари Харесай

Няма да ни наводнят стари коли от Германия, обещават депутати

Няма риск старите коли от Германия да ни наводнят . Това съобщи депутатът от ГЕРБ Станислав Иванов в ефира на Българска национална телевизия по тематиката със старите дизелови коли и вноса им от западни страни.

В България се планува на база на изгорелите газове да се залепват стикери на стъклата - зелен, жълт и червен . Ще въведем годишен механически обзор, само че не на база евростандарта. На прегледа колата ще бъде тествана какви газове изхвърля и ще се залепва този стикер. На база на него, кметовете ще решат дали един автомобил ще може да влезе в града или няма да има право, изясни още депутатът. Той сподели, че към момента системата за газ анализаторите в КАТ не работи, само че това ще се промени напълно скоро.

Икономическият индикатор, от една страна, това са самите производителите, които би трябвало да намерят налична технология, въпреки това - хората да могат да си го разрешат . Посоката, в която се отива е да се лимитират тези коли, акцентира и националният представител от Движение за права и свободи Халил Летифов .

Голямото тестване ще бъде технологията, която да бъде припозната като щадяща човешкото здраве и околната среда, разяснява той.

Факт е, че над 20% от колите са без катализатори. Трябва да се следи и различен развой - тежкият превоз, където товарните коли са най-вече дизелови. Хоризонтът, в който се вижда тези коли да намалеят, е незначителен - през идващите 10-15 години. Ние би трябвало да дадем тласъци, и то финансови, с цел да качим хората на малко по чисти коли , безапелационен бе Летифов.

Трябва да се направи възбрана на тези коли, които имат огромно замърсяване на въздуха и това се дефинира от газ анализатора по време на техническия обзор. Тези данни би трябвало да са налични и забележими в онлайн система. В това отношение Столична община направи доста добра стъпка, като достави всички КАТ с газ анализатори, разясни и Цветелина Цанева , изпълнителен шеф на Асоциацията на вносителите на коли в България.

По думите ѝ България не е главен производител, ние единствено одобряваме това, което се създава извън. Хората към този момент много поумняха в търсенето на коли. Те не търсят коли над 15-години, тъй като рискът при закупуването е доста огромен и разноските за ремонт са доста огромни , сподели още Цанева.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР