Няма риск правителственият авиоотряд да спре. Това заяви премиерът Николай

...
Няма риск правителственият авиоотряд да спре. Това заяви премиерът Николай
Коментари Харесай

Няма опасност правителственият авиоотряд да спре заради липсата на руски керосин, смята Денков

Няма риск държавният авиоотряд да спре. Това съобщи министър председателят Николай Денков във връзка предизвестие от държавния авиационен оператор, че няма да може да извършва уговорките си, тъй като ще остане без снабдител на авиационно гориво след приключването на контракта с " Лукойл Ейвиейшън България " на 29 февруари.

Писмото е изпратено до транспортния министър Георги Гвоздейков един ден преди дерогацията за " Лукойл " отпадне, надлежно и контракта на Авиоотряда за съветско гориво.

Според Денков изпращането на писмото в последния ден е „ или изключителна немарливост, или бойкот, тъй че ще има някакви последици, “ съобщи Денков.

Във въпросното писмо от държавния авиоотряд осведомят министъра, че създалата се обстановка, с цел да продължат да летят „ съществена алтернатива е Народното събрание да даде дерогация на сдружението за зареждане на гориво от " Лукойл " “ или да се одобри по-скъпата оферта на " Соф Кънект " или да се подписа контракт до юни за доставки от Shell&МОН Aviation.

Денков не посочи какъв ще бъде методът, само че беше безапелационен, че авиоотрядът няма да спре работа.

Той добави, че риск от покачването на цените на горивата по принцип постоянно има.

„ От една страна, цените горивата зависят от цените на интернационалните пазари и тъй като работата с не съветски нефт изисква смяна в метода на доставки от по- далечни дестинации и това в прочут смисъл е предстоящо, “ съобщи Денков.

Той акцентира, че с цел да няма шоково повишаване на горивата у нас „ Лукойл “ в Бургас би трябвало да продължи да работи и все още няма риск от дефицит на горива, само че постоянно съществува възможност от проблеми с доставките.

Рафинерията на „ Лукойл “ в Бургас публично стопира да работи с съветски петрол.

От 1 март дефинитивно отпада така наречен дерогация, която позволяваше на България да продължи да работи със суровината, макар европейското ембарго от края на 2022 година.

По информация на „ 24 часа “ количествата съветски нефт са сменени с импорт от Казахстан, Ирак и Тунис. Казахстанският вид е главният сурогат, тъй като има сходни характерности като съветския " Уралс " и може да се транспортират през съветски пристанища, отбелязва изданието. Цената му обаче е по-висока - разликата с съветския е 2,50 $.

През последния месец се следи минимално повишаване на всеобщият бензин А-95. Така той е поскъпнал с 4 стотинки и литър се продава за 2,66 лв.. цената на литър дизел се е повишила с 10 ст. и междинната му цена на колонките сега е 2,77 лева За литър, демонстрира информация в профилирания уебсайт, който следи цените на горивата fuleo.net.

Основният резултат от смяната в цените се дължи на проблемите в Червено море, където зарадисе постановат промени в маршрутите на танкерите с нефт. Тендецията се следи и на международните пазари.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР