Няма риск от злоупотреба с данните на български ученици от

...
Няма риск от злоупотреба с данните на български ученици от
Коментари Харесай

Киберексперти за Школо: Няма риск

Няма риск от корист с данните на български възпитаници от над 1700 учебни заведения, твърдят специалисти по киберсигурност. Европейското законодателство планува тежки наказания, в случай че бъдат изнесени такива данни, предава.

ДАНС и комисията за отбрана на персоналните данни бяха сезирани от просветното министерство. Те към този момент ревизират договорката за закупуване на софтуера за електронни дневници от английска компания.

Британската компания „ Джунипър Едюкейшън “ работи с близо 15 хиляди учебни заведения на Острова, като внедрява технологии в образованието. От дни към този момент има и българската платформа „ Школо “. Според основателите ѝ, британците купуват създаването и концепциите, а не данните на учениците.



„ Няма подобен риск – смяната в собствеността по никакъв метод не трансформира договорните връзки на „ Школо ”, съобщи шефът на платформата „ Школо " Любомир Ваньов. Той отхвърли непозната страна да има достъп до персоналните данни на учениците.

Информацията за възпитаници и учители в над 1700 български учебни заведения въпреки всичко става притежание на английската компания след продажбата, изясни киберекспертът Спас Иванов. Но даже след Брекзит, регламентът за отбрана на персоналните данни продължава да е щит против злоупотреби, в това число и на Острова, увери той.

„ Това, което е значимо да знаят българските родители, е, че данните на техните деца още по време на COVID-кризата бяха „ обменени “ с компании като Microsoft и Гугъл, които осигуриха отдалеченото образование ”, сподели Спас Иванов.

Той също е родител на двама младежи, чиито данни са въведени в системата на „ Школо “ от техните учебни заведения.

Той изясни, че там са трите имена на детето, учебното заведение, само че няма никакви чувствителни данни като фотоси на детето, биометрични данни и данни за болести.

„ Нямам никакви терзания във връзка с това, че техните данни ще бъдат по някакъв метод продадени ”, изясни Иванов.

Според шефа на 119-о учебно заведение Диян Стаматов, което също употребява „ Школо ”, дигитализацията е крачка напред за образованието, а въпросната продажба също може да бъде на облага. 

„ Когато пазарът на Англия е толкоз огромен – с 14 15 хиляди консуматори и към него прибавим още 2000 български консуматори, това допуска и понижаване на цените. Училището, което управлявам, има 1600 възпитаници, годишната цена с цялостния пакет на прилагане е 4000 лв.. Дали въпреки всичко договорката крие някакъв риск – ревизират от ДАНС и Комисията за отбрана на персоналните данни ”, изясни Стаматов.

От „ Школо " обясниха, че не се тормозят и ще спомагат на инспекцията.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР