„Няма риск от зърнена криза, прогнозите са за много добра

...
„Няма риск от зърнена криза, прогнозите са за много добра
Коментари Харесай

Министър Иван Иванов: Очакваме много добра зърнена реколта с високи добиви



„ Няма риск от зърнена рецесия, прогнозите са за доста добра годишна продукция с високи добиви “. Това съобщи пред NOVA министърът на земеделието доктор Иван Иванов, който през днешния ден ще взе участие в отбелязването на Празника на розата в Карлово.
Министър Иванов разяснява, че се чака поевтиняване на плодовете и зеленчуците, защото на пазара следва засилено предложение на продукция с български генезис. Той регистрира, че сега на цените се отразяват увеличените цени на енергийните запаси, торове и препарати, с които се обработват културите. В разгара на сезона по думите му се чака българският консуматор да има опцията да си купува качествени български плодове и зеленчуци на естествени цени.
„ Българската страна поставя необхдимите старания да компенсира загубите, които земеделските производители търпят от повишаването на енергийните запаси “, сподели министър Иванов и напомни, че приемът на заявки по Коронавирус помощта е завършил и средствата би трябвало да бъдат изплатени до 15 юни на земеделските производители, като ще покрият немалка част от към този момент повишените разноски.
„ Данък добавена стойност на българските плодове и зеленчуци би трябвало да бъде понижено. Това ще бъде мнението на Министерството на земеделието при актуализацията на бюджета “, добави министърът на земеделието. Той добави, че нулевата ставка на Данък добавена стойност на хляба ще задържи цената макар повишаването на хлебната пшеница.
Министърът на земеделието регистрира, че сега в България няма законодателство, въз основа на което да се подхващат дейности против спекулата. Той поддържа дейностите на Министерството на стопанската система и промишлеността в тази посока и сподели в умозаключение, че разчита и на положителното отношение на търговците по отношение на българския консуматор.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР