Няма риск от фалит на държавата, нито от намеса на

...
Няма риск от фалит на държавата, нито от намеса на
Коментари Харесай

Финансовата министърка: Държавата не е фалирала, няма риск за валутния борд, нито от намеса на МВФ

Няма риск от банкрут на страната, нито от интервенция на Международния валутен фонд и потребност да се тегли нов дълг.

Това разгласи по Българска национална телевизия в четвъртък заран служебната министърка на финансите Росица Велкова.

Продължаването на заложените бюджетни политики слага пред риск фискалната непоклатимост на страната, основава риск пред поддържането на закрепения курс лев-евро и в краен случай може да се стигне до преднамерено кредитиране от Международния валутен фонд.

Тези пагубни догатки направи Министерството на финансите в собствен отчет, показан и признат вчера от Министерския съвет. Теориите за злополуката бяха в допълнение раздути от отрасловата министърка на специфичен ексклузивен брифинг. След бурната вълна от реакции, които всичко това провокира, днес Велкова успокоява, че няма риск от банкрут като твърди, че при недостиг от 3% финансите на страната са постоянни.

" Искам да уверя българските жители, че няма риск от банкрут. Държавата не е банкрутирала и няма риск. Няма риск и за валутния ръб. При изискване, че ние следваме една дълготрайна фискална политика, която е в границите на 3%, тези опасности не са налице. Не може това да е банкрутирала страна при условия, че ние си плащаме постоянно бюджетните заплащания, отговорностите, пенсиите. Другата седмица ще платим 3 милиарда дълг. Фискалният запас, след заплащането и погасяването на дълга, ще бъде в диапазон от 10 милиарда, тъй че това не е банкрутирала страна и няма тези опасности. Тези опасности са при един сюжет, който защото сме служебно държавно управление, ние не би трябвало да променяме и да вършим политика, само че в тази ситуация предлагаме ограничения, с цел да осигурим фискална непоклатимост и да се обезпечат всички заплащания при недостиг от 3% ", каза Велкова.

Тя отхвърли, че от служебното държавно управление се вършат внушения по време на предизборната акция. А черните сюжети били извадени отвън подтекст.

" Не се цели да изпращаме послания към политическите партии, а моментът е дотолкоз съгласуван с предизборната акция, че според снадки закон за бюджета до края на април би трябвало да бъде импортиран план на закон за държавния бюджет за 2023 година В Брюксел би трябвало да бъде изпратена 3-годишна бюджетна прогноза за 2024 - 2026 година С оглед на внасянето на този проектозакон би трябвало да се слагат на публично разискване данъчните закони. Трябва да се реши какво да е бюджетното салдо и каква да е задачата ", твърди министърката през днешния ден.

В отчета са показани два сюжета, означи Велкова.

" Единият е, в случай че продължим с тези политики, които са по настоящото законодателство както в приходната, по този начин и в разходната част, дефицитите за четирите години - от 2023 до 2026 година, ще се движат в диапазона сред 6-7%, което са прекомерно високи дефицити за подобен дълъг интервал, който би трябвало да представим пред Европейска комисия и в Народното събрание. Тогава ще настъпят тези “черни ” сюжети, които бяха извадени отвън подтекста на отчета. Затова ние - министрите, се обединихме да създаваме тригодишната прогноза и плана за закон за идната година с недостиг от 3% ", е нейното пояснение.

По думите ѝ това било предварително дискутирано с тристранните сътрудници - синдикати и работодатели, с Националното съдружие на общините в Република България, добави тя.

Велкова се разгласи срещу концепциите за премахването на плоския налог и отхвърли да има по-малка данъчна събираемост по времето на последните два служебни кабинета (които с едно изключение са с еднакъв състав).
Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР