Няма риск от фалит. Държавата не е фалирала и няма

...
Няма риск от фалит. Държавата не е фалирала и няма
Коментари Харесай

Росица Велкова: Няма риск за валутния борд

„ Няма риск от банкрут. Държавата не е банкрутирала и няма риск МВФ да пристигна до една седмица, с цел да теглим заем. Няма риск за валутния ръб. Не може да сме банкрутирала страна, в случай че постоянно си плащаме отговорностите, пенсиите “, съобщи служебният министър на финансите Росица Велкова в предаването „ Денят стартира “ по Българска национална телевизия.

„ Не целим да изпращаме обръщение към политическите партии. До края на месец април би трябвало да внесем план на закон за държавния бюджет за 2023 година, както и да изпратим на Брюксел бюджетна прогноза за 2024-2026 година “, сподели тя.

Велкова предизвести, че в случай че страната продължи с тези политики, ще има недостиг от 6-7%, а това е прекомерно висок недостиг.

„ Предлагаме ограничения, с цел да осигурим фискална непоклатимост при недостиг от 3%. Ако бюджетът, който ние предложим, бъде признат, никога не може да се каже, че сме в дългова серпантина “, безапелационна бе финансовата министърка.

„ Ще предложим 10% нарастване на работната заплата. За да може това да се обезпечи при недостиг от 3%, се постанова да бъдат препоръчани данъчни ограничения, които да обезпечат запас “, сподели още Велкова.

„ Ние предлагаме налог свръхпечалба за втората половина на 2023 година Този налог се ползва в много страни, членки на Европейски Съюз. Неслучайно наименованието е „ налог свръхпечалба и взаимност “, разяснява тя.

Според Росица Велкова постоянно държавно управление, подкрепено от парламентарно болшинство, би трябвало да вземе решение дали да свие разноските.

„ Това е политика, която не би следвало служебно държавно управление да предлага “, съобщи тя.

Служебната финансова министърка счита, че плоският налог не би трябвало да се анулира, а въвеждането на напредничав налог ще спадне събираемостта.

„ Предлагаме понижените Данък добавена стойност ставки да се запазят за брашното и хляба, както и за бебешките артикули. Това са основни артикули. Да се възстановят на естествена ставка предлагаме понижените ДДС-та при ресторантьорите, както и пониженият данък при горивата и еленергията “, сподели Велкова.

От Министерството на финансите оферират тези промени да влязат в действие от 1 юли 2023 година, в случай че бъдат признати от Народно събрание.
Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР