Няма проблем за използването на американско ядрено гориво в АЕЦ

...
Няма проблем за използването на американско ядрено гориво в АЕЦ
Коментари Харесай

Николов: Няма проблем с американско гориво за АЕЦ „Козлодуй“

Няма проблем за потреблението на американско нуклеарно гориво в АЕЦ „ Козлодуй “. Това съобщи в „ Още от деня “ по Българска национална телевизия Александър Николов, някогашен шеф на нуклеарната централа и един от петимата български жители, глобени по закона „ Магнитски “.

„ Първият човек, който е проводник на построяването на американските реактори АР-1000 на „ Уестингхаус “ съм аз “, сподели Николов, като разясни не схваща, тъй като е измежду глобените и даде обещание да си потърси правата и да се бори за анулацията на глобите против него.

„ Разбира се, че нямам офшорни сметки. В качеството си на шеф на централата съм работил с десетки компании, само че това не значи, че съм влизал в неприятни практики с тях “, сподели Николов.

Той уточни, че е проверяван няколко пъти и няма никакви данни за корупция.

„ С някогашния министър на енергетиката Румен Овчаров не съм работил във фонд “, акцентира Николов.

Той се спря и на диверсификацията на нуклеарното гориво и напомни, че тя действително е почнала през 2019 година с контракт за техническа аргументация.

„ Освен съветския производител ТВЕЛ, тогава участваше и „ Уестингхаус “. Аз съм един от основателите на тази диверсификацията “, акцентира някогашният шеф на АЕЦ „ Козлодуй “.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР