Няма проблем с имотите на съдия Георги Чолаков. Това стана

...
Няма проблем с имотите на съдия Георги Чолаков. Това стана
Коментари Харесай

Няма проблем с имотите на съдия Чолаков, смятат магистрати

Няма проблем с парцелите на арбитър Георги Чолаков. Това стана ясно през днешния ден, минути преди представянето на кандидатурата му за ръководител на Върховния административен съд (ВАС).

Както OFFNews писа, към декларациите на Чолаков пред Сметната палата има някои неясноти. В тях е посочено, че той е собственик на земи, само че не е ясно по какъв начин се е сдобил с тях. В отговор до медиите той отговори, че се прави опит да се внуши, че той се занимава с лихварство . Той обаче прецизира, че всички 11 покупко-продажби, за които става въпрос, са станали след в началото провиснал от него заем на физически лица, който, откакто не е върнат, е довел до придобиване на ипотека над съответния парцел.

Според комисията за професионална нравственос и противопоставяне на корупцията при Висш съдебен съвет няма нищо неправилно към парцелите, които Чолаков е заявил. Членовете на комисията са счели, че в изявленията няма информация, която да слага под подозрение нравствените качества на съдията.

Все отново стана ясно, че против Чолаков са подавани два сигнала в спецпрокуратурата през 2013 и 2014 година Става въпрос за тъжби по негови правосъдни актове. В последна сметка и двете инспекции са прекъснати. През 2014 и 2015 година до Висш съдебен съвет е подаден сигнал още веднъж за правосъдни актове, постановени от него, само че инспекцията е прекъсната с претекстовете, че няма данни противоречащи на професионалната нравственос.

Председателят на Върховен административен съд Георги Колев, който издигна Чолаков за собствен правоприемник, въобще не разяснява тематиката. Той подчертава върху професионалния опит и високия морал на подчинения си. 

Колев изчете представянето, като няколко пъти акцентира на честността на съдията. По думите му Чолаков има " висок етичен стандарт " и е " пример за обективност и точност на издаваните от него актове ".

Според Колев съдията има " безупречна известност ", " почтено държание " и умения да " работи в екип и заложба да сплотява хората към себе си ".

Колев добави, че Чолаков е оставил " трайна диря в съда " е бил " основната фигура за основаване да положителната атмосфера и микроклимат " в съда. 

Преди да показа концепцията си Чолаков благодари на сътрудниците си, които са го издигнали и подкрепили. " Тази поддръжка е извънредно значима на мен, освен като мотивация, само че и тъй като това е израз на съдийското самоуправление, което беше въведено със Закона за правосъдната власт (ЗСВ). 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР