Няма причина да се повишават цените на бензина. Още преди

...
Няма причина да се повишават цените на бензина. Още преди
Коментари Харесай

Василев: Няма причина да се вдигат цените на бензина, писмото на Лукойл е опит за всяване на страх

" Няма причина да се покачват цените на бензина. Още преди месец и половина бе признат законът за понижаване поетапно използването на съветски нефт. Забранява се износът на база съветски нефт от 1 януари, само че в случай че има неруски, могат да си изнасят продуктите. Не би следвало това да се отрази на българския пазар ", това разяснява финансовият министър Асен Василев във връзка признатите две стъпки за унищожаване на дерогацията за съветски нефт.

 

Пълното рухване на дерогацията за съветския нефт от 1 март 2024 година не би следвало да се отрази на българския пазар, подерта Василев.

Според Василев няма съображение на този стадий да се покачват цените на горивата у нас.

 

Още преди месец и половина – два Народното събрание одобри закон, с който би трябвало да поетапно да се понижи използването на съветски нефт. Това, че се не разрешава износът от 1 януари, касае съветския нефт. Ако има неруски нефт, той умерено може да се изнася, сподели министърът.

 

Според Василев това просто ще форсира прекосяването към неруски нефт.

 

Василев разяснява и позицията на „ Лукойл Нефтохим Бургас “ АД, изпратена до медиите през вчерашния ден, че анулацията на новите квоти за експорт на нефтопродукти от 1 януари 2024 година, е еднакво на анулация на дерогацията още от декември 2023 година. 

 

Според него това са опити за всяване на боязън.

 

" Това не би трябвало да се прави по този метод. Трябва да се изговори на напълно експертно равнище и няма да има проблем. Не чакаме разтърсвания ", добави Василев.

 

Министърът на финансите съобщи още, че по време на срещата с ГЕРБ-СДС и Движение за права и свободи в петък са се разбрали да бъдат направени корекции само в финансовата стратегия, записана в проектобюджета за следващата година. Пред публицисти в Благоевград Василев сподели, че вместо плануваните 12 милиарда лв., са се разбрали финансовите разноски да са 10 милиарда лв. или с 25 % повече по отношение на тазгодишната.


" Това, което виждаме, е, че за момента 8-те милиарда не се извършват, тъй че да се понижи от 12 на 10 милиарда лева, което въпреки всичко е нарастване, не би основало трагични проблеми. За момента корекциите са единствено там. Ако се наложи нещо да се поправя сред първо и второ четене, уповавам се да е минимално ", добави финансовият министър.

 

Обясни, че в образованието се резервират съотношението междинната учителска заплата да е 125% от общата междинна заплата за страната, увеличени са парите за просвета и висше обучение, в културата също има повече средства. В петък той се е срещнал с Асоциацията на библиотеките, музеите и читалищата. Те желали да ревизират каква планова подготвеност имат, с цел да стигнат заделените тези средства до тях.

" Заложили сме да има 1 милиарда лева фонд за общински планове.

 

В него има съответни параметри, с които могат да аплайват, нормално до 3 плана за общините без региони. Имаше таван на средствата за всяка община. Колегите от ГЕРБ желаят този лист с планове да бъде признат със Закона за бюджета, а не да се работи с общините и Министерство на регионалното развитие, както беше преди този момент.

 

Въпросът е дали ще стигне времето общините да се провеждат и да си подадат плановете, с цел да бъдат включени. Кратки са периодите, изключително за общини с нови кметове, които мъчно ще се провеждат. Вероятно ще се мине на някакъв хибриден вид - планове, които са подготвени да бъдат утвърдени, а тези, които не са - да влязат повторно в Народното събрание ", изясни Василев.

 

Финансовият министър е безапелационен, че в никакъв случай не е делил общините, а критериите за разпределяне на средства са били идентични. Даде образец по какъв начин през 2022 година над 210 общини получиха финансиране.

 

На запитване дали има общини със съществени финансови проблеми изясни, че е доста самостоятелно за всяка община. Имало такива в положително финансово здраве, има и безусловно банкрутирали, както и включени в оздравителната стратегия.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР