Няма пречка кандидатът за нов главен прокурор да бъде един

...
Няма пречка кандидатът за нов главен прокурор да бъде един
Коментари Харесай

ВСС: Няма пречка Гешев да се състезава със себе си за нов главен прокурор

Няма спънка претендентът за нов основен прокурор да бъде един и да премине цялата процедура, която е много обществена. Това съобщи представителят на Висшия правосъден съвет Даниела Машева пред Нова телевизия.

По думите й изборът на нов основен прокурор няма да бъде съревнование под подозрение. Тя изясни, че претекстовете за избора на правоприемник на настоящия Сотир Цацров ще бъдат оповестени на уеб страницата на Висш съдебен съвет.

След това в продължение на два месеца професионалните организации, неправителствените организации, висшите образователни заведения и научни организации ще имат право да показват мненията си.

Прокурорската гилдия няма да предлага различен претендент, добави Машева. " Наистина за нас е нелогично едни и същи членове на Колегията да оферират по двама или по повече претенденти ", добави тя.

До 24 октомври могат да се показват мнения и да се задават въпроси, сподели още представителят на Висш съдебен съвет.

" Кандидатът е един, тъй като ние счетохме, че това е кандидатура, която дава отговор напълно на контури профил в Закона като критерии и условия за качествата на основния прокурор ", съобщи Машева волята на прокурорската гилдия на членовете на Висшия правосъден съвет.

По думите й било взето и мнението на съсловни организации - Асоциация на прокурорите и Камарата на следователите. Кандидатурата на Гешев е била препоръчана от четирима члена на Колегията, като измежду тях не е бил сегашният основен прокурор Сотир Цацаров.

Говорителят на Прокурорската гилдия беше безапелационна, че няма никакви опити за въздействие от страна на политици: " Политици с нас не са разговаряли. Предложението за избора беше единствено в кръга на членовете на Колегията ".

Относно предходно изявление на Иван Гешев, в което той уверяваше, че няма да се кандидатира за основен прокурор, тъй като това била кална борба, Машева съобщи, че са водили диалози с него. " Обсъждахме неговата визия оттук насетне за развиване на прокуратурата, поставихме условията, които бяха изразени от нашите сътрудници и той се съгласи ", съобщи представителят на Висшия правосъден съвет.

Припомняме, номинацията на Иван Гешев стана на изключителното съвещание на Висш съдебен съвет на 22 юли, откакто на първото съвещание на 18 юли номинации не бяха издигнати.

Иван Гешев съобщи и че чака настоящето съревнование да е мръсно и кално и се притеснява, че ще се купуват магистрати, политици и публицисти.

В средата на май месец президентът Румен Радев провежда серия срещи с шефовете в правосъдната система, с цел да съветва критериите и пълномощията на основния прокурор. Румен Радев се срещна с основния прокурор Сотир Цацаров, с ръководителя на Върховен касационен съд Лозан Панов с ръководителя на Върховен административен съд Георги Чолаков и с представляващия Висш съдебен съвет Боян Магдалинчев.

След тези срещи примиерът Бойко Борисов дефинира консултациите като интервенция в правосъдната власт, само че представителите на правосъдната власт не одобриха сходна оценка. В отговор на упрека на премиера, президентът отговори: " Не поканвам магистрати у дома, желая правда. "

В демократичната история на България до този миг основни прокурори са били: Иван Николов Татарчев 17.02.1992 - 21.02.1999, Никола Филчев Борисов 16.02.1999 - 22.02.2006, Борис Владимиров Велчев 23.02.2006 - 02.11.2012, Бойко Найденов, изпълняващ функционалността от 06.11.2012 - 09.01.2013. Сотир Цацаров встъпи в служба през януари 2013 година.

Около фигурите на основните прокурори не един път са се разразявали и кавги. Обвинения за авторитарност и разпра, в това число и за престъпни действия бяха отправени към Никола Филчев и доведоха до заключенията на Венецианската комисия, наречени " Колев " на името на убития прокурор Никола Колев. Те пък от своя страна провокират и самодейностите за правосъдна промяна сега, подхванати от правосъдния министър Данаил Кирилов за въвеждане на процедура по следствие на тримата огромни в Темида.

Друг скандал към фигура на основен прокурор е записа от април 2013 година от вкъщи на премиера, в който по-късно уволнения градски прокурор Николай Кокинов декларира на Борисов, че самичък си е избрал Сотир Цацаров. Името на сегашния основен прокурор бе намесено и в Цумгейт - диалог сред предприемачи, на който той е участвал. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР