Няма пострадали българи след земетресението в Егейско море, засегнало най-силно

...
Няма пострадали българи след земетресението в Егейско море, засегнало най-силно
Коментари Харесай

Няма пострадали българи при земетресението в Егейско море

Няма потърпевши българи след земетресението в Егейско море, засегнало най-силно гръцкия остров Кос. Това увери посланикът ни в Турция Надежда Нейнски, която бе в България за срещата на дипломатическите ни представители в София пред bTV.

Трусът нанесе материални вреди в турския курорт Бодрум, само че по думите на посланика ни, приливната вълна след труса е била много сериозна. " Съветът е хората, които възнамеряват отмора в Бодрум да имат поради, че ще има остатъчни земетресения ", сподели още Нейнски.

Сега няма самолетни билети, тъй като доста хора напущат курорта. " Като цяло обстановката последователно се успокоява ", увери посланикът ни и посочи, че посолството ни в Турция е отворено и непрекъснато следи информацията.

Посолството ни в Турция и Министерство на вътрешните работи са поискали информация от турското външно министерство по отношение на забранителен лист от 77 български жители, свързани с тероризъм. Посланик Нейнски уточни, че от информацията, която има досега най-вероятно въпросните 77 български жители, за които има възбрана да влизат на територията на Турция, са свързани с " Ислямска страна ". Тя акцентира, че не може да се каже със 100% сигурност, защото се чака отговора на турското външно министерство.

 Турция постави в
Турция постави в " черен лист " 77 българи за тероризъм

България не е известена публично

Посланик Нейнски посочи, че описът е доста по-голям. По думите й най-вече са жителите на Русия, Франция, Германия и Белгия. " Това, което знам е, че съответно се засяга " Ислямска страна ". Ние направихме питане до турското външно министерство, знам че такова питане е направено и през Министерство на вътрешните работи. Все още нямаме конкретика. По принцип тематики, свързани с националната сигурност са много деликатни ", разяснява посланикът ни.

" Това визира сигурността на Турция във всички случаи визира и сигурността на България. Въпрос на партньорство е, тези детайлности към този лист да бъдат предоставени на България ", посочи Нейнски.

На въпрос дали съществуването на сходен лист може да докара до земетресения в връзките ни с Анкара, Нейнски разяснява, че въпросът е доста внимателен и още с през днешния ден с връщането си в Анкара ще изиска специфична среща по този проблем.

Относно предизвестията, отправени от турския дипломат у нас Н. Пр. Сюлейман Гьокче, че организацията на Гюлен работи и в България, и възможна връзка с въпросния забранителен лист, Нейнски уточни: " Информацията, която до нас доближи по този въпрос е, че по-скоро става въпрос за връзки с " Ислямска страна ". Правя тази спогодба, че към момента това не може на 100% да бъде декларирано ".

 Гьокче предизвестява, че организацията на Гюлен е и у нас
Гьокче предизвестява, че организацията на Гюлен е и у нас

Това може да се случи също във вашата страна

На въпрос по какъв начин се промени Турция за тази една година след несполучливия опит за прелом, Нейнски посочи, че процесите в южната ни съседка са динамични. По думите й най-голямата смяна е обвързвана с въвеждането на изключителното състояние. " По принцип въвеждането на изключително състояние, в която и да било страна значи основна смяна в метода, по който оперират институциите ", разяснява тя.

Освен това единствено преди дни изключителното състояние е било удължено с още три месеца. " Това е един доста сериозен въпрос и за Европейската комисия. Турция има своите причини, споделя че когато става въпрос за национална сигурност - те вземат решение по какъв начин да действат. От своя страна изключителното състояние има редица политически и стопански импликации върху Турция, в това число върху стабилността на турската стопанска система, върху гражданските права и свободи ", изясни Нейнски.

Относно връзките сред Турция и Европейски Съюз, Нейнски означи, че се води извънредно комплициран разговор. Според нея най-важното е той да не бъде пресечен.

" Аз считам, че това е извънредно значимо в дипломацията и в политиката да има отворени канали за разговор. Каквито и разлики да има, каквито и проблеми, каквито и общи провокации разнообразни тълкувания, тъй като няма две отзиви, че има разлики и то основни сред вижданията на Европейски Съюз и Турция, каналите за разговор, когато са открити могат тези разлики да стоят в избрана рамка и да се търсят способи за доближаване ", разяснява още посланикът ни.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР