Няма постановен съдебен акт от Военния съд в Сливен за

...
Няма постановен съдебен акт от Военния съд в Сливен за
Коментари Харесай

Абсурд - не можело да екстрадираме български граничари в Турция, но им търсим турски адвокати

Няма предписан правосъден акт от Военния съд в Сливен за случая с четиримата български граничари от 2008 година. Това е нещо доста значимо, разяснява правосъдният министър Цецка Цачева, която посочи, че и съдът в Страсбург не е приел тъжба на фамилията на погубен турски риболовец т.е. и от Европейски съд по правата на човека няма правосъден акт. Имало обаче и различен интернационален акт – двустранно съглашение за правна помощ с Турция и тъкмо по него България има задължения.
Припомняме, че казусът е още от 2008 година. Тогава граничният служител на реда Михаил Цонков прострелва турски рибар-бракониер, откакто рибарят и сътрудниците му биват засечени да ловуват нелегално калкан и оказват опозиция при опит на нашите граничари да бъдат арестувани.
В България в никакъв случай не е стартирано правосъдно произвеждане, за разлика от Турция, уточни Цачева в отговор на въпрос по време на парламентарния надзор. Не можем да се месим в дейностите на съда в Лозенград, само че считаме, че е извънредно значимо да се обезпечи отбраната на нашите сънародници, съобщи правосъдният министър. Затова е имало среща на равнище " консули ", на която е реализирано единодушие да се показа лист с адвокатски адвокатски фирми в Турция, тъй като български юристи не можело да работят на турска територия, и граничарите ни да си изберат турски правни бранители, като страната да обезпечи пари. Същевременно Цачева разгласи, че не било допустимо българите да бъдат екстрадирани, само че не можело и да спрем делото в Турция.
Същевременно задалият въпроса за ситуацията с граничарите народен представител Николай Тишев прикани по случая да има дипломатически напън и уточни като образец случая с американския свещеник Андрю Брънсън, който Турция задържа и съдеше за тероризъм, само че в последна сметка Анкара го освободи, откакто Съединени американски щати наложи наказания и спря осъществяването на договорка за продажба на F-35 на Турция.
Предисторията
На 17 април 2008 година при конфликт с турски бракониери на калкан, нарушили морската ни граница, Михаил Цонков създава несъзнателно изстрел от служебното си оръжие и ранява смъртоносно турски риболовец - това е изказванието на българския граничар. Ситуацията се разиграва в българска акватория, а на промяна с Цонков са Живко Петков, Николай Костов и Николай Петков. Тогава турските риболовци плуват с дребна жълта гемия и не се подчиняват на заповедта, произнесена на три езика от българските граничари. В архивите написа, че бракониерите пробвали да потопят патрулния катер, като го надупчили с канджи. Последвал ръкопашен пердах.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР