Няма политическо желание за реална реформа в Министерството на вътрешните

...
Няма политическо желание за реална реформа в Министерството на вътрешните
Коментари Харесай

Генади Тенев пред Искра.бг: Няма политическо желание за реформа в МВР

Няма политическо предпочитание за действителна промяна в Министерството на вътрешните работи /МВР/. Това разяснява зам.-председателят на Управителния съвет на Синдикалната федерация на чиновниците в MВР Генади Тенев за Искра.бг . Според него няма и последователност от страна на политическите сили да продължат нещо, което към този момент е стартирано.

„ Всяко ново държавно управление, а и всеки нов министър, заявяват, че ще стартират решаването на проблемите, само че го вършат парцелирано и не съгласно с съответните потребности и визии на жителите на Република България и на чиновниците в Министерство на вътрешните работи, а съгласно своите разбирания и упоритости “ – това са посочвали неведнъж от най-големия профсъюз в Министерство на вътрешните работи.

За да бъде осъществена смяната във ведомството би трябвало да се изготви изчерпателен систематичен и функционален разбор за положението на Министерство на вътрешните работи на структурата и щатовете, на финансовото и материално обезпечаване, на целите и резултатите от активността му, на системите за асортимент, образование и кариерно развиване на фрагментите, изясни Тенев. По думите му сега има дефицит на чиновници , ангажирани с главните действия на Министерство на вътрешните работи, а в същото време максимумът, който може да се обучат новоназначени чиновници на година, е до към 1000 души . Тенев акцентира, че не всички от общия цифров състав на Министерство на вътрешните работи са чиновници, изпълняващи охранителна и оперативна активност, следствие на закононарушения и обезпечаване на пожарна сигурност и отбрана при пожари, бедствия и изключителни обстановки и заради това е мит, че служителите на реда в страната са доста като бройка по отношение на популацията .

След като бъде оценена обстановката, би трябвало да се създаде и одобри тактика за реформирането и развиването на Министерство на вътрешните работи . И последният стадий е реализирането на самата промяна. Тенев уточни, че съгласно тяхната организация, реализирането на една нужна промяна в Министерство на вътрешните работи и реализиране на устойчиви резултати от нея, може да отнеме интервал от 10 до 20 години .

„ За страдание през годините сме очевидци на неналичието на предпочитание от политическите партии да се приготви подобен развой, посредством дискутиране на експертно равнище на проблемите на системата и обезпечаване на политическо равнище на последователност за реализирането му. Според нас от СФСМВР, с цел да се очертае и приготви такава промяна е належащо първо да се направи изчерпателен систематичен и функционален разбор на системата и да се организира разговор с присъединяване на:

  • политически необвързани представители на гражданското общество – които да заявят какво чакат от Министерство на вътрешните работи и какво желаят то да бъде в услуга на обществото;
  • представители на политическите партии – които да поемат ангажимент за последователност за реализиране на целта;
  • представители на синдикални организации на чиновници в Министерство на вътрешните работи, имащи нужната експертиза за проблемите и вероятни решения за тях;
  • специалисти по сигурност – имащи нужната експертиза по националната и международната процедура в тази област.

Без подобен разговор всеки опит би приключил с неуспех, каквито резултати следим не един път през годините. За страдание макар заявяване на предпочитание за подобен разговор, действителни дейности за започване на нужния развой досега няма “ , уточни още той.

Към момента всички опити за смяна, декларирани като промяна , са осъществени на „ парче “ . Няколко пъти бе оповестена завършила промяна, която главно се състои в промяна на наименования , а някои даже са пагубни , уточни той и даде за образец с промяната по времето, когато министър на вътрешните работи бе Румяна Бъчварова , както и с математическия модел за промени в Министерство на вътрешните работи на Бойко Рашков . Припомняме, че последният включваше 14 съществени индикатора , измежду които брой на популацията, криминогенна конюнктура, местонахождение, бройка на чиновниците във въпросното обитаемо място.

Генади Тенев изясни, че следствията от всички опити за промени на парче, са бил и за сметка на обществото и чиновниците . И даде следния образец за използване на математическия модел:

„ В случай, че в обещано районно управление (на МВР) към ОДМВР или в Участък на Полицията, полицейските чиновници са работили дейно и са постигнали невисок предел на нарушавания и закононарушения в обслужваната територия, съгласно математическия модел това значи, че това звено на Министерство на вътрешните работи не е натоварено и следва да бъде или закрито или преобразувано в такова от по-нисък сан с по-малко чиновници. Резултата от това е ескалиране на нарушаванията и закононарушенията на тази територия. “

Според Тенев чиновниците на Министерство на вътрешните работи би трябвало да бъдат превъоръжени с въоръжение , екипировка и техника , отговаряща на актуалните условия и стандарти за страна-членка на Европейския съюз. От години СФСМВР работи взаимно с партньорски синдикални организации от страни-членки на Европейски Съюз, в посока въвеждане на минимални стандарти за съоръжение на всички чиновници от службите за сигурност в Европейски Съюз.

Проучвания на синдиката демонстрират, че чиновниците в Министерство на вътрешните работи изпитват неустановеност в и от системата и това демотивира огромна част от тях.

Предстои да се види какви дейности ще предприеме новото държавно управление по отношение на Министерство на вътрешните работи и дали ще се вслуша за действителните проблеми на министерството и неговите чиновници.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР