Няма по-популярен от нея: Мая Манолова се радва на най-високо

...
Няма по-популярен от нея: Мая Манолова се радва на най-високо
Коментари Харесай

Дойче Веле: Няма по-популярен от нея: защо Мая Манолова има такъв блестящ рейтинг?

Няма по-популярен от нея: Мая Манолова се радва на най-високо утвърждение измежду българите. Цели 63% правят оценка позитивно работата ѝ. На какво се дължи този ослепителен рейтинг? И има намерение ли Манолова да стане кмет на София? Ето някои размишления по тематиката от Емилия Милчева за Дойче веле.

Ако стане кмет на София, след по-малко от шест месеца Мая Манолова към този момент няма да е с най-високия рейтинг в страната. Засега обаче омбудсманът се радва на най-голяма известност. Според настоящо изследване на проучвателен център “Тренд ”, единствените две институции, които събират утвърждение от над 50 на 100, са омбудсманът и президентът - надлежно 63% позитивни оценки против 20% негативни и 53% позитивни против 31% негативни.

Манолова и  " дребните хора "

В основата на институцията, ръководена от Мая Манолова, стоят правила като самостоятелност, безпристрастност и правдивост, а функционалността ѝ е да пази хората от неприятно ръководство и да предизвиква спазването на човешките права. Почти същите цели има и Комисията за отбрана от дискриминация, само че никой не може да назове ръководителя ѝ без информация в Google. Така че заслугите се падат на Манолова и на нейния екип. И на обществената сензитивност, която тя закупи, откакто престана да бъде народен представител от левицата. Манолова е постоянно ангажирана с проблем, който визира минимум десетина хиляди души - да вземем за пример селските казани за варене на ракия, неизплатени трудови хонорари, колекторски компании, пазарни монополи, мобилни оператори, електроразпределителни сдружения...

Все проблеми, които партиите не закачат - вероятно заради обвързаности с бизнес кръгове, със “силните на деня ”. Затова “малките хора ”, афектирани от издевателствата на властта, обезверени от неналичието на правдивост, стават контингент точно на омбудсмана. Партиите, за които са дали своят вот, не пазят правата им заради личното си интересчийство. На този декор хиперактивността на Манолова и несекващият ѝ възторг да води дългогодишни борби са впечатляващи. А и наподобява елементарно да те обичат, когато си “народен ”.

През 2017 година Манолова съумя да прокара законодателни промени, които ограничиха пълномощията на частните правосъдни реализатори. Друга огромна победа, изстреляла я на върха на рейтингите, бяха законите за хората с увреждания, признати през 2018 след продължителни митинги на майките на деца с увреждания. Битките ѝ със столичната „ Топлофикация " не престават към този момент трета година, минавайки през разнообразни съдилища. Причината: общинската компания, която е и най-големият потребител на природен газ в България, отхвърля информация по десетте въпроса, изпратени от омбудсмана през октомври 2016 година. Предмет на разногласието са юрисконсултските хонорари, които длъжниците на „ Топлофикация " би трябвало да изплащат при каузи. Манолова пита защо са изхарчени близо 15 милиона лв., събрани през 2015 година от каузи против 21 хиляди софиянци, само че “Топлофикация София ” отхвърля да даде информация. И до момента в който тази тематика все по този начин си остава на фокус, омбудсманът се зае и с мръсния въздух. Както и с осъществяване на обещанието си отпреди две години - да ограничи свръхправомощията на банките.

През януари Европейската комисия даде 2-месечен период на България за справяне с казуса - има наказателна процедура заради противоречие с правните уредби на Европейски Съюз. Причината са неравноправните клаузи в потребителските контракти, осигуряващи превъзходство на банките в връзките им с клиентите, които не могат да защитят съответно правата си. Ако успее да прокара следващите промени в Гражданско-процесуалния кодекс, Мая Манолова ще стане най-успешният герой против монополите и банките. А в случай че болшинството се съгласи с предлаганите от омбудсмана промени за банките, това ще значи, че ръководещите спомагат за този колосален облик.

Обратно в политиката?

Без отговор остава към този момент въпросът дали Манолова има намерение да се върне към кариерата на политик. И в случай че да - коя политическа мощ би я подкрепила? Позицията на публичен бранител може да се окаже добър трамплин, само че връщането към политиката безспорно ще заличи имиджа на антисистемен състезател от последните години.

От досегашните обществени изказвания на Манолова е известно, че тя се отхвърля от втори мандат като омбудсман. Но към момента заобикаля отговора на въпроса дали ще се кандидатира за кмет на София. Впрочем, в изискванията на “кметска ” догадка е любопитно чия идея би подкрепила Манолова: на общинската компания “Топлофикация София ” или на длъжниците ѝ - елементарните жители.

Трудно е да се откри формула за поддръжката ѝ. " Кандидатура, издигната от предприемчив комитет, подсилен от… ” - да, на локални избори тази формула действа. Но коя би била политическата мощ зад комитета? Българска социалистическа партия на два пъти я пресече за партиен водач, партия на Слави Трифонов наподобява няма да има, а за ГЕРБ София е прекомерно значима, с цел да я поверят някому отвън партията.

Така че, колкото и да я обичат “малките хора ”, за акция ѝ би трябвало някоя от огромните партии. А след това? После рейтингите неизбежно падат…

ВЪВ ВРЪЗКА С ИЗГОТВЕНИЯ ОТ ГЕРБ ЗАКОН ЗА ЦЕНЗУРА НА МЕДИИТЕ В ИНТЕРНЕТСПИРАМЕ ВЪЗМОЖНОСТТА ЗА ПИСАНЕ НА КОМЕНТАРИ БЕЗ АВТОР В САЙТА!

ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА, МОЛЯ, РЕГИСТРИРАЙТЕ съдебна експертиза ЗА СЕКУНДИ ТУК - https://petel.bg/registration.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР