Няма опасност от забавяне на доставката на машините за гласуване

...
Няма опасност от забавяне на доставката на машините за гласуване
Коментари Харесай

Изборната комисия: няма опасност от забавяне на доставката на машините за вота в чужбина

Няма заплаха от закъснение на доставката на машините за гласоподаване в чужбина. Това увери представителят на Централната изборна комисия (ЦИК) Росица Матева на брифинг през днешния ден, откакто по-рано денем от Министерството на външните работи показаха безпокойство, че е поради това, че ведомството към момента не е получило машините за гласоподаване.

" Проведохме работна среща, разискали сме този въпрос. От Министерство на външните работи са ни подадени описи с имена на хората, които би трябвало да допуснем в склада, с цел да обработват машините за изпращане отвън страната. Извършва се инспекция на тези лица от ДАНС и Министерство на вътрешните работи. Едновременно с това би трябвало да завърши и засвидетелствуване на сходството на устройствата за машинно гласоподаване от Министерство на електронното ръководство ", сподели Матева и добави, че незабавно по-късно ще стартира инсталирането на машините и ще бъдат предоставени на Министерство на външните работи, с цел да бъдат изпратени отвън страната.

Тя уточни, че има, защото кралство Бахрейн е дало отвод за формиране на секция в Манама. Така общият брой на секциите в чужбина ще бъде 737. Избирателите, които са подали заявки за тази страна би трябвало да бъдат ориентирани към най-близката секция, където могат да гласоподават, означи Матева. Тя отхвърли и опасенията, че някои от секциите в чужбина няма да бъдат разкрити поради отвод на изборни доброволци да вземат участие в тях. По думите ѝ ЦИК не чака да има незаети места, защото имало доста други искащи от българските общности. Матева добави, че образованието за членове на комисии в чужбина този път ще бъде единствено онлайн, защото по този начин в него ще могат да се включат освен представителите на Външно министерство, само че и тези на партиите и българските общности.

Говорителят на комисията заяви, че все още разкритите секции в страната са 12 771, от които 240 са преносими. Тъй като гласоподавателите с трайни увреждания имат право да подават заявки за гласоподаване с преносими урни за адресите, където към този момент има такива разкрити до 27 март, Матева означи, че броят на секциите ще се усили.

От ЦИК считат, че видеонаблюдението няма да докара до закъснение при преброяването на бюлетините, защото членовете на секционни комисии, които ще бъдат натоварени със задачата да изчитат резултата пред устройствата, няма да имат задължението да демонстрират всяка бюлетина на камерата на устройството. Бюлетината би трябвало да се демонстрира на членовете на СИК и на присъстващите в помещението покровители и наблюдаващи, посочи Матева. Тя добави, че членовете на комисията виждат, че в кутията с бюлетини от машинното гласоподаване има такава, която не е от устройството в тази комисия, не би следвало да я броят. От отговора ѝ се разбра, че към секционните комисии няма да има експлицитни инструкции да ревизират дали машинните бюлетини са напечатани от машините в секциите или някъде другаде.

 Видеонаблюдение в деня на вота няма да има в към 2000 секции в страната Видеонаблюдение в деня на вота няма да има в към 2000 секции в страната
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР