Няма опасност от ограничаване на правата на гражданите, целта е

...
Няма опасност от ограничаване на правата на гражданите, целта е
Коментари Харесай

Държавата не трябва да спира да работи, смята вътрешният министър

Няма заплаха от ограничение на правата на жителите, задачата е само да се лимитират директните обществени контакти с оглед разпространяването на вируса. Това сподели в изявление за предаването „ Седмицата “ на Дарик радио министърът на вътрешните работи Младен Маринов.

По думите му инспекциите по комерсиалните обекти, които не би трябвало да работят, са почнали още нощес, не престават и сега. „ По супермаркетите обстановката е като в един естествен съботен ден. Няма никаква усложнена конюнктура по връзки на пътуванията. Няма затворени гранични пунктове. Тировете, които минават пренос през България се конвоират от чиновниците на регионалните дирекции по целия им път до овакантяване на страната, без никакво прекъсване. Тези, които доставят артикули тук, се преглеждат за притеснителна симптоматика “, съобщи Младен Маринов.

„ Държавата не би трябвало да стопира да работи. Трябва да има спор да се види какви са отраженията на тези ограничения, които сега прилагаме, с цел да се намерят способи да се омекоти ударът върху стопанската система. Това нещо има цена. Тази цена би трябвало да бъде разпределена сред другите браншове отмерено “, уточни още вътрешният министър.

По отношение на новите задания, които има Министерство на вътрешните работи в границите на изключителното състояние, Маринов акцентира, че дилемите на полицията ще се уголемяват извънредно доста, само че не като пълномощия, а като помощ на разнообразни институции. В тази връзка той посочи, че полицията предпочитано ще указва помощ на здравните инспекции:

„ Ако има открит жител, който е с позитивна проба би трябвало да изследваме обществените му контакти в последните 14 дни, с цел да установим дали вирусът е предаден. В дейностите ни в този момент влиза и това да стоим пред огромните супермаркети, аптеките и да сме на разположения за въпросите и терзанията на хората. Не би трябвало да се позволяват и скупчвания “.

" Със закон сега не са дадени никакви спомагателни пълномощия на органите на Министерство на вътрешните работи и ние няма за какво да желаеме освен това ", изрично съобщи Маринов. По думите му през вчерашния ден е желано само ограниченията на министъра на опазването на здравето да бъдат скрепени с опция за наказания за тези, които не се преценяват с тях и това към този момент е гласувано. На въпрос - правото за свободно изложение на мнение и медии без цензура остава ли в подтекста на изключителното състояние, вътрешният министър съобщи - " На никой не е било пречено и няма да бъде пречено да си показва мнението ".

На въпроса – с какво изключителното състояние трансформира пълномощията на Министерство на вътрешните работи и не можеше ли да се разгласи бедствено такова – Маринов отговори, че в тази ситуация се изисква извънредно доста запас, концентриран в съответния проблем. В тази обстановка всички би трябвало да работим, тъй че да убедим обществото да има вяра на Министерството на здравеопазването.

Вътрешният министър неведнъж акцентира, че главният документ, по който силите на реда работят сега, е заповедта на Кирил Ананиев. Опасенията, че може да има ограничаване на разнообразни човешки права, посочени в Конституцията като неприкосновени, Министерство на вътрешните работи – шефът дефинира като „ мечти “ и добави:

„ Ясно е обрисувано в заповедта на здравния министър какво не би трябвало да се прави. Аз мисля, че това е напълно обикновено и не лимитира никакви права, които да застрашат демокрацията “.

Преди седмица синдикатите в Министерство на вътрешните работи се оплакаха, че са оставени да работят без обикновени защитни средства. В тази връзка Маринов изясни, че към този момент са извадени от военновременния запас на Министерство на вътрешните работи нужните защитни средства и са раздадени на служителите на реда.

„ Ако издържим в това състояние през идващите 14 дни, аз съм уверен, че значително ще повлияем против бързото разпространяване на вируса. Забранихме заведенията за хранене да работят, само че в случай че не минат съответните здравни служби и полиция да ревизират, те си работят. Ние продължаваме с инспекциите – през днешния ден, тази вечер, само че няма по какъв начин до всеки човек да сложим служител на реда “, сподели още МВР-шефът. По думите му хората би трябвало да схванат, че в този миг няма потребност да си купят 10 бутилки олио и 20 пакета тоалетна хартия.

Маринов посочи още, че няма стеснен достъп до здания на държавните институции, няма да се лимитира и достъпът до църквите. „ Написано е в заповедта на Ананиев какво не би трябвало да се прави, само че всеки един човек би трябвало самичък да реши. Ние не можем да кажем - „ не ходете в църквите “. Идва Великден, дано забележим по какъв начин ще се развият нещата до тогава “, добави вътрешният министър.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР