Няма опасност от наводнения, ситуацията в страната е под контрол.

...
Няма опасност от наводнения, ситуацията в страната е под контрол.
Коментари Харесай

В страната няма опасност от наводнения, ситуацията е под контрол

Няма заплаха от наводнения, обстановката в страната е под надзор . Това увериха вицепремиерът и министър на защитата Красимир Каракачанов и основен комисар Николай Николов, шеф на Главна дирекция " Пожарна сигурност и отбрана на популацията ".
 
По предписание на министър-председателя Бойко Борисов, вицепремиерът по публичния ред и сигурността и министър на защитата Красимир Каракачанов свика довечера работно заседание министрите, в чиито ресори са вменени отговорности за положението на язовирите в страната.
 
Ситуацията е под надзор като се изключи община Хайредин, област Враца , където има проблеми с два каскадни язовира, сподели Каракачанов. По заповед на началника на защитата ген. Андрей Боцев Министерството на защитата има подготвеност да реагира с 16 модулни формирования с лодки с извънбордови мотори. В подготвеност има и хеликоптери, в случай че се наложи да има животоспасяващи интервенции - това сега обаче не се постанова, сподели министърът.
 

Ситуация е естествена за сезона, уточни и комисар Никола Николов . Наблюдаваме язовир " Тича ", които прелива, само че не основава проблеми, сподели той.
 
" Втората обстановка е по-проблемна, без да е сериозна - тя е в община Хайредин , където има два каскадно свързани язовира. Горният язовир - " Рогозен Едно " с общ размер 2,5 млн. куб.м вода прелива през преливник, който обаче е отчасти развален и основава действителен риск от щета на цялото оборудване . Това наложи да се разгласи бедствено състояние и да въведем проекта за деяние при изключителни обстановки - наводняване. Звената на регионалната администрация и на Министерство на вътрешните работи започнаха инженерни работи за понижаване равнището на реката с мощни помпи и сифонни системи и към този момент няма директна заплаха за селата Бързина и Ботево ", изясни Николов.
 
" Въпреки това, с цел да не рискуваме живота на нито един жител, от 15 къщи са изведени девет души и са настанени при родственици ", добави той.
 
 Национален институт по метеорология и хидрология п

Нивата на реките в цялата страна са нараснали - най-значително в Северна България. Прогнозата на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към Българска академия на науките за идващите три дни е, че не се плануват рискови метеорологични феномени . Времето ще се задържи като днешното, т.е . не трябва да чакаме внезапно покачване на равнищата на реките. Въпреки това са дадени инструкции за наблюдаване на сериозните сектори и ранно предизвестие на застрашените хора, сподели комисар Николов.
 
Вече е проведена спомагателна мощ, с изключение на ресурсите на МО и на Министерство на вътрешните работи. На Хайредин работят доста частни компании, които прекарват тежка скална маса с концепцията да забавят скоростта на водата и разрушаването на стената на язовира, сподели комисар Николов.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР