Няма оказван натиск за разрешаването на третата доза на ваксинация

Няма оказван натиск за разрешаването на третата доза на ваксинация ...

Стойчо Кацаров: Няма натиск за третата доза


Няма оказван натиск за разрешаването на третата доза на ваксинация срещу COVID-19. Това заяви служебният здравен министър Стойчо Кацаров пред БНТ за разрешената трета доза.

По думите му смисълът на третата доза е да подобри имунната защита на хората и се препоръчва на хора със сериозни заболявания и възрастните. Препоръката на експертите за третата доза е тя да е РНК ваксини. Кацаров не изключва възможността да има и нерегламентирано поставяне на третата доза.

Той посочи, че третата доза няма да повиши броя на ваксиниралите се в страната. Ваксини са осигурени, има достатъчно ваксини за всички. Цялата организация, която е необходима за поставянето на ваксини е създадена и остава да се убедят хората, че трябва да се ваксинират, подчерта Кацаров, като отново призова хората да се ваксинират.

Над 95% от пациентите в болниците са неваксинирани, 96-97% от починалите също са неваксинирани. Ваксината ни предпазва от това да не боледуваме тежко и да не умрем, изтъкна Кацаров.

Кацаров отрече всякакви информации, че ваксините предизвикват нежелани реакции. Случаите на тежки усложнения са изключително редки, увери служебният здравен министър, според когото хората трябва да изберат на какво да заложат - на живота си или на смъртта. "Какво друго трябва да се случи в семействата, за да се ваксинират? Да дам ваучер ли да се ваксинираш, при положение, че имаш починал човек в семейството? Това не е ли достатъчна причина да се ваксинираш, при положение, че си видял толкова много", недоумява Стойчо Кацаров.

Той е привърженик на доброволната ваксинация, но може да се наложи в старческите домове да се повишат мерките.

На Кацаров много му се иска да отмени всички мерки. Ако възрастните хора над 60-годишна възраст се ваксинират, той веднага ще отмени всички мерки. Настоящият вариант на вируса протича по-леко при децата, отколкото при възрастните хора. МЗ заедно с МОН ще направят всичко възможно присъственото обучение да остане до края на годината, освен ако не навлезем в тъмночервената зона.

"Всичко зависи от всички нас. Ако спазваме стриктно ограничителните мерки и се ваксинираме масово, присъственото обучение ще си остане присъствено за всички деца", обясни Кацаров.

Той не знае дали заведенията работят цяла нощ и няма преки впечатления, но това, което получава като информация е, че се извършват съвместни проверки на контролните органи с МВР. Налагат се глоби, а там, където има тежки нарушения, бива сигнализирана и прокуратурата. Дори най-добрият контрол няма да бъде успешен, ако самите хора отказват да участват, посочи Кацаров.

Не е нужно да се гоним и да се преследваме, а е нещо, което се е наложило по независими причини. Ние не правим нещата за удоволствие, а го правим, защото болниците се пълнят, интензивните отделения се пълнят и Кацаров няма да позволи да се стигне до ситуацията, в която линейки да обикалят от болница в болница да търсят легла. Най-доброто лекарство е ваксинацията. Ако се ваксинираме масово можем да бъде както в Израел, Норвегия и Дания като премахнем всички ограничителни мерки, подчерта Кацаров.

Източник: news.bg