Няма огромен риск за битовите потребители след въвеждането на либерализация

...
Няма огромен риск за битовите потребители след въвеждането на либерализация
Коментари Харесай

Ще поскъпне ли животът след либерализацията на пазара на ток

Няма голям риск за битовите консуматори след въвеждането на либерализация на пазара на ток за бита. Ще има прекалкулиране, само че разноските за семействата ще бъдат съвсем същите . На контролирания пазар всички получаваха евтина сила. В бъдеще няма да бъде по този начин. Има редица семейства, които имат опция да си заплащат действителните цени, тъй че ще бъдат подпомагани единствено уязвимите.

Това сподели председателят на Българския енергиен и минен конгрес инж. Иван Хиновски пред.

" Дружествата ще продават на борсови цени през търговци, като разликата, която плащаха за сметка на по-ниски разноски, ще бъде обезщетена от фонд за сигурност. Това е временен развой, който би трябвало да бъде проведен доста добре. Така ще се контролират приходите и разноските. Предстоят банкет на дефиниции и нормативни документи, които не са почнали да се създават. Те ще се приготвят през 2024 и 2025 година Трябва да се направи регистрация на енергийно бедните, публично разискване. По общини да се изготвят база данни кои семейства дават отговор на критериите ", съобщи той.

Според него България би трябвало да се готви за генерирането на нов микс от електрическа енергия.

" Нови нуклеарни мощности, ВЕИ, както и хидроенергийни регулиращи мощ ", счита Хиновски. 

Президентът наложи несъгласие върху промените и допълненията в Закона за енергетиката.

" Стандартът на живот на болшинството от българските жители остава най-ниският в Европейския съюз, а плануваните промени биха могли още повече да затруднят точно хората, които така и така мъчно посрещат базовите си житейски разноски ", написа в претекстовете си Радев.

Според производителя на ток Тони Йорданов малко на брой ще бъдат в действителност повлияни от либерализацията.

Единствените, които се оплакват, са занимаващите се с биткойн. Публична загадка е, че в доста необитаеми къщи потреблението на сила е доста огромна, тъй като там има копачки на биткойн. При мен работят към 200 индивида. Не съм чул нито един да се оплаче, че ще се вдигне цената на електрическата енергия ", съобщи той пред

По думите му когато страната излезе от енергетиката, а там влезе частният бранш, цените на тока ще паднат още надолу.

" Цената на " Топлофикация " в София е 4 пъти по-висока пазарната. Ако падне регулирането на пазара, цената на електрическата енергия по-скоро също ще бъде по-ниска ", уточни Йорданов.

Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР