Няма официална информация от Газпром, но е сигурно, че България

...
Няма официална информация от Газпром, но е сигурно, че България
Коментари Харесай

Теменужка Петкова: България отстоява мястото си на газовата карта на Европа

Няма публична информация от Газпром, само че е несъмнено, че България работи за това да резервира своето стратегическо място на газовата карта на Европа посредством огромни енергийни планове. Това съобщи министърът на енергетиката Теменужка Петкова пред Нова телевизия.

Газоразпределителният център съставлява инфраструктура, даваща опция да се доставя природен газ и основаването на платформа за търговия с природен газ. За да стане това факт, би трябвало да имаме нужните количества на природен газ в страната, изясни Петкова и напомни построяването на LNG (втечнен газ) тръбопровода и интерконектора, свързващ България с Гърция.

Предпроектно изследване демонстрира, че един от вероятните източници за доставка е съветският природен газ, съобщи министърът по отношение на газопровода " Турски поток ".

Трябва да изчакаме формалното известие от страна на " Газпром ", съобщи Петкова. Реализацията ще бъде напълно съгласувана с европейското законодателство.

Петкова посочи, че европейските правила плануват пазарни проби. " Ще забележим дали ще бъде запазен потенциал за подобен план. Само тогава ще се пристъпи към неговата реализация. Никой няма да направи нещо, което да накърни ползите на България ", изясни Петкова.

В енергетиката има и доста геополитика, само че такива планове би трябвало да се преглеждат в границите на икономическите ползи и изгодите за страната ни, счита тя.

Първоначални разбори демонстрират, че инвестицията е 2,6 милиарда лв. в инфраструктура и компресорни съоръжения. Ако бъде осъществен сходен план, за интервал от 20 години " Булгартрансгаз " ще има облага над 4 милиарда лв., съобщи министърът.

Ако България не предприеме съответни дейности, Газпром ще извърши желанието си от 1 януари да не употребява трансбалканския път. Петкова акцентира неналичието на гаранции за вложенията в инфраструктура, като вложените запаси може да не се употребяват от съветска страна.

Категорично не одобрявам, когато някой се пробва да заблуждава хората, съобщи Петкова в отговор на рецензията от страна на Светослав Малинов от Движение за България (ДБ).

Припомняме, евродепутатът Светослав Малинов разгласява отговор на Европейска комисия за вероятно създаване на АЕЦ " Белене ". В него се споделя, че планът би трябвало да бъде утвърден от Европейска комисия.

Проектът АЕЦ " Белене " е нотифициран като нов план в регламента на Европейска комисия. При промени в капиталовия план страните членки са задължени да нотифицират с в допълнение известие Европейска комисия. Това, по думите й, не е наново утвърждение на енергиен план.

Според Теменужка Петкова не би трябвало да се гледа едностранно на процеса. България е вложила огромен запас, а всички разбори демонстрират, че в целия район след 2030 година ще има дефицит на електрическа сила, по тази причина търсенето на вложител не би трябвало да бъде спирано. Този план е един от най-безопасните в света, гласи отчет на Европейска комисия.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР