Няма обвързващ документ, който да казва, че Сърбия трябва да

...
Няма обвързващ документ, който да казва, че Сърбия трябва да
Коментари Харесай

Сърбия няма да плати щети на Rio Tinto, дори литиевият проект за над $2 милиарда да пропадне

Няма обвързващ документ, който да споделя, че Сърбия би трябвало да заплати вреди на Rio Tinto, в случай че тази компания не получи позволение за разкриване на литиева мина. Това съобщи министърът на минното дело и енергетиката на Сърбия Зорана Михайлович, представена от локалните медии.

" Посоченият меморандум не е обвързващ. Няма обвързващ документ за неустойки, който да гласи, че в случай че проестът за литиева мина бъде отсрочен, Сърбия би трябвало да заплати пари ", акцентира Михайлович.
 Rio Tinto ще създава литиеви мини в Сърбия в инвестиция за над $2 милиарда
Rio Tinto ще създава литиеви мини в Сърбия в инвестиция за над $2 милиарда

Нарастващото световно търсене на лития се оказва добра вест за западната ни съседка

Компанията Rio Tinto е имала проучвателни права в продължение на 17 години, през които са намерили съществуването на огромните ресурси от литий в страната.

По закон компанията има право да търси права за употреба, само че единствено в случай че дава отговор на условията. А те са свързани най-вече с изследвания и оценки на въздействието върху околната среда и към момента не са приключени.

През последните месеци митингите на сръбските природозащитници против минната промишленост в страната са от ден на ден и са подкрепени от съперници на англо-австралийската минна група Rio Tinto.

" Европейските страни, които изпращат пари, желаят друга компания да поеме лития, а не Rio Tinto. Особен приоритет има към компании от Германия ", съобщи неотдавна сръбският президент Александър Вучич.
 Rio Tinto: 10% от световните ресурси от литий се намират в Сърбия
Литият е един от най-търсените метали на пазара. А 10% от световните ресурси са в съседка на България

" Ядар " е най-големият план за рандеман на метала в света сега

В началото на декември стотици хора блокираха основни пътища и мостове в Белград и Нови Сад, с цел да стачкуват против новите закони, които съгласно тях ще улеснят бизнеса на задграничните вложители в минната промишленост, причинявайки необратими вреди на околната среда.

Ако въпреки всичко получи позволение, Rio Tinto чака планът " Ядар " да сътвори 2100 работни места по време на градежа и 1000 нови работни места за рандеман и преправка, откакто стартира производството.

Първото продаваемо произвеждане се чака през 2026-а година, а цялостната продуктивност до 2029-а. При цялостен потенциал мината ще създава 58 000 тона литиев карбонат, 160 000 тона борна киселина и 255 000 тона натриев сулфат годишно.

През 40-годишния живот на мината, Rio Tino ще създаде 2,3 милиона тона литиев карбонат. Проектът ще трансформира компанията в една от десетте най-големи производители на литий в света.
 Конкурентите на колоса Rio Tinto поддържат митингите против литиевите мини в Сърбия
Конкурентите на колоса Rio Tinto поддържат митингите против литиевите мини в Сърбия

Развитието на минната промишленост в страната е под въпрос
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР