Няма обективни причини, които да ни спрат по пътя към

...
Няма обективни причини, които да ни спрат по пътя към
Коментари Харесай

Атанас Пеканов: Няма обективни причини, които да ни спрат по пътя към Еврозоната

Няма справедливи аргументи, които да ни спрат по пътя към Еврозоната. През следващите седмици чакаме и следващия транш от средства по Плана за възобновяване. Това съобщи в ефира на Нова телевизия вицепремиерът и министър по ръководство на европейските средства.

Колегите от Министерство на финансите работят по правенето на идващия бюджет на страната. Той ще бъде препоръчан на Народното събрание през идващите седмици. В него залагаме базова основа, която депутатите могат да трансформират. Те обаче могат би трябвало да вършат промени въз основа на положителни решения, а не на предизборни обещания.

По думите му повишението на пенсиите и на минималната работна заплата са решения, по които се работи от финансовото министерство. „ Проектобюджетът, процедурата е такава, че се предлага в края на октомври или началото на ноември, з пъкъла има задоволително време да се създадат промени. Много е значимо да бъде признат бюджет за идната година ”.

Той акцентира, че тази година е била доста друга и не може да влезем в 2023 година със остарелия бюджет. „ Икономическата конюнктура е по-различна. Трябва да се реагира съответно ”.

На въпрос по-рестриктивен ли ще е бюджетът вицепремиерът разяснява: ”Знаете, че в цяла Европа и в целия свят стартира да се приказва за по-строга както парична, по този начин и фискална политика. частично за усмиряване на инфлацията се постановат някои рестриктивни стъпки. Такава е действителността и би трябвало да я признаем ”.  

Според него инфлационният аршин няма да спре страната ни по пътя към Еврозоната. „ Има и дерогация  - фискалните правила имат някаква еластичност, защото сме в развой на икономическо възобновяване ”, акцентира той. И добави: ” Не считам, че би трябвало да има противоположен завой от Еврозоната. Мисля, че партиите, които считат, че България не би трябвало да влезе в нея са малцинство. Реално последните два постоянни кабинета направиха стъпките това да се случи ”, безапелационен беше вицепремиерът.

" Датата 1 януари 2024 за злизане в Еврозоната е изцяло допустима ", уточни Пеканов. 

По думите му и последната спънка, с цел да получим идващия транш от средства по Плана за възобновяване е преодоляна. " В идните седмици парите ще дойдат. Това са 2,7 милиарда лв. ".  
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР