Няма нито едно научно доказателство, че маските са вредни. Това

...
Няма нито едно научно доказателство, че маските са вредни. Това
Коментари Харесай

Проф. Кантарджиев: Няма нито едно научно доказателство, че маските са вредни |

Няма нито едно научно доказателство, че маските са нездравословни. Това сподели по bTV проф. Тодор Кантарджиев, шеф на Националния център по заразни и паразитни заболявания и член на НОЩ.

Той посочи, че в центъра, който оглавява, са създали особено изследване, само че на никое място не са разкрили научна публикация, която да е срещу тези защитни средства.

" Казва се, че не защищават на 100%, само че имат значение. Правени са математически модели – в Съединени американски щати се потвърди, че  при разпространение 1:2 (един човек заразява двама), в случай че се носят маски показателят става към 1 . Не се избавя изцяло ситуацията, само че понижава броят на инфектираните ", разяснява специалистът.

Според него замърсяването на маската при рухване или носене в джоба/чантата е допустим риск, все отново би трябвало да се носи в коридорите, където има скупчване на повече деца на едно място.

" Не считам, че ще се стигне до всеобщо затваряне на учебни заведения . Родителите са рационални. Ако беше по-малко говоренето на някои, в това число лекари, против маските и против ограниченията щеше да е по-добре, сподели проф. Кантарджиев.

Той цитира изявление на проф. Робърт Редфилд, шеф на най-големия център по надзор на болесттите в Съединени американски щати пред Сената, съгласно което отбраната на маските е съвсем равна на отбраната, която обезпечават имунизациите

Проф. Кантарджиев изясни първичните указания маски да носят единствено болните, с недостига на тези защитни средства в международен мащаб. Сега има задоволително, увери той.

Според него от тази седмица се чака увеличение на случаите на инфектирани в учебните заведения , само че по думите му ограниченията са съответни.

" Това, че се даде опция на място да се вземат решение нещата, съгласно мен е най-хубавата крачка в ограничението на случаите, тъй като всеки район е друг, зависи от опита, сърцето интелекта на шефа какви ограничения ще вземе ", сподели професорът.

" Извънредната епидемиологична конюнктура би трябвало да продължи . Доц. Кунчев е предложил удължение до края на ноември, да се надяваме до тогава да удържим, да няма доста внезапно увеличение, всеобщата изолираност не е положително решение за хората ", сподели още проф. Кантарджиев.

По думите му протестите не са довели до внезапно увеличение на случаите заради хубавото изсъхнало време.

Специалистът изясни и по какъв начин да отличим грипна от коронавирусна зараза:

" Коронавирусът се развива постепенно – първия ден те боли гърло, на втория имаш 37 градуса температура, на третия ден 38 градуса, на 4-5-ия ден започваш да кашляш непродуктивно, на 6-ия имаш зной – това е ковид.
Докато при грипа признаците се разпростират за два часа - настинка, болки в ставите и мускулите, температура, хрема... "

Проф. Кантарджиев заяви още, че изолацията и носенето на маски са ликвидирали морбилито у нас напролет, което е доста огромен триумф. 

По думите му тази година дейните грипни варианти са 4. Първата партида противогрипни ваксини към този момент е изчерпана. Вторият импорт се чака в средата на октомври.

" Ако детето киха, има температура, тече му носа дано остане у дома ", посъветва специалистът и напомни, че вече има проби, които могат да разграничат грип от ковид. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР