Няма нито една област без пострадали жени и деца 4590

...
Няма нито една област без пострадали жени и деца 4590
Коментари Харесай

88% от домашните насилници са мъже. Жертвите най-малко в София, най-зле е в Силистра

Няма нито една област без потърпевши дами и деца

4590 са жертвите на домашно принуждение от началото на годината, като 90% от тях са дами и деца.

3021 дами са потърпевши от сътрудниците си или свои близки от началото на годината до края на октомври. Това ги прави 66% от общия брой на жертвите за този интервал. 24%, или 1121, са децата, върху които е оказван тормоз вкъщи. Пострадалите мъже са 448.

Това сочат данните на Министерство на вътрешните работи. Те са предоставени от вътрешния министър Калин Стоянов в отговор на въпрос на ексминистъра от ГЕРБ Христо Терзийски.

Насилниците са 3576, от тях 3156 са мъже. Така

мощният пол съставлява едвам 10% от жертвите, само че 88% от насилниците

Това демонстрират и случаите от последните дни, при които за домашно принуждение бяха упрекнати четирима мъже и една жена.

Трите фрапантни случая са в Перник от събота вечерта по време на снежната стихия, при които внук наби баба си, мъж - жена си, а майка счупи чаша в главата на 10-годишния си наследник и бе оставена в ареста за непрекъснато, “помагат ” на миньорския град да се подреди на 8-о място по домашно принуждение в страната. В Перник от началото на годината са регистрирани 164 случая. Те обаче са 0,19% от популацията в региона, което подрежда града на второ място в страната след Силистра.

В понеделник пък тъщата на кмета на Цалапица се оплака, че сват ѝ я набил, а Окръжният съд в Пловдив осъди на първа инстанция Александър Пашов, прострелял брачната половинка си Фанка. 32-годишният мъж признал виновността си пред съда. Оплакал се, че не спирал да мисли за случилото се, откогато на 25 ноември 2022 година причакал жена си сутринта на път за работа, затулен зад резервоар и, дегизиран с черна маска, и

я прострелял с противозаконен револвер от ревнивост

Най-много са случаите на принуждение в София - 636. След столицата се подрежда Варна с 488, а след това Пловдив, където са 375. Четвърти е Бургас с 366, а на пето място е Велико Търново - 245. Най-малко са жертвите във Видин - 32. Класацията обаче зависи и от броя на популацията по области. Така се оказва, че в действителност жертвите в столицата са минимум - единствено 0,05% от популацията. Най-сериозно е ситуацията в Силистра, където 114-те потърпевши са 0,27% от живеещите в района.

Най-много мъже са потърпевши в Бургас - 54,

а дами и деца - в София, надлежно 401 и 185. Няма нито една област без потърпевша жена или дете.

Случаите на домашно принуждение у нас през последните години трайно нарастват, сочат данните на Министерство на вътрешните работи. Увеличават се и подадените сигнали, и формираните досъдебни производства, и издадените ограничаващи заповеди.

3631 са издадените заповеди за отбрана в страната. 1950 от тях са за първите 6 месеца на годината, което е с 18% повече по отношение на предходната, когато са били 1648.

3057 са били ограничаващите заповеди, издадени през 2019 година Оттогава цифрите само нарастват: 3244 през 2021 година, 3654 през 2022 година

Огромно е нарастването и на започнатите досъдебни производства - 1359, по отношение на 749 за предходната година, което е нарастване от 81,4%, пресметна основният секретар на Министерство на вътрешните работи Живко Коцев.

Повече от 20 дами са били убити от мъжете си

от началото на годината. Черната статистика бе изнесена от премиера Николай Денков в събота, когато бе Международният ден за битка с насилието против дами.

През юли Народното събрание одобри промени в Закона за отбрана от домашното принуждение, с които разшири типа на случаите, които попадат в обсега му. Така за домашно принуждение към този момент се смята и такова, приложено от родственици по съребрена линия и близки на колегата.

А след случая “Дебора ”, при който ученичка от Стара Загора бе нарязана с макетно ножче от приятеля си, депутатите прекъснаха лятната си почивка, с цел да трансформират закона отново. И одобриха, че домашно принуждение може да се приложи и от съкровен сътрудник, в случай че двамата са имали връзка най-малко 60 дни.

Скокът на числата в статистиката обаче не се дължи единствено на разширението на обсега на закона, защото наклонността е трайна и това се вижда в първите 6 месеца на 2023 година - преди приемането на измененията.

Една от най-честите аргументи за принуждение в фамилията е неговата ненаказуемост

- това са дали отговор 25,5% от запитаните в проучване на Народното събрание през ноември 2022 година Другите водещи аргументи са използването на алкохол и опиати, парични проблеми, неприятното образование, безработицата и ревността.

Най-разпространената форма на домашно принуждение е физическо принуждение по отношение на дамата, считат участвалите в анкетата през 2022 и 2019 година, като и през двете години това са показали над 81%. После се подреждат честите кавги и психическото принуждение към нежния пол.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР