Няма нито един български парламент след 1990 без агенти на

...
Няма нито един български парламент след 1990 без агенти на
Коментари Харесай

Няма нито един български парламент след 1990 без агенти на ДС. Очаквам и в новия да има такива.


" Няма нито един български парламент след 1990 без сътрудници на Държавна сигурност ", споделя Екатерина Бончева, която чака и в новото Народно събрание да има хора на Държавна сигурност. Пред Дъждовни води тя приказва и за тясното обвързване на тайните слубжи на Народна република България със Съюз на съветските социалистически републики.

Екатерина Бончева

Ще има ли сътрудници на Държавна сигурност и в новото Народно заседание, което се избира на 2 октомври?

Екатерина Бончева : От 1990 година насам, от Великото национално заседание (ВНС) до бъдещото 48 Народно заседание (НС), не е имало парламенти, в които измежду депутатите (преди това и в листите) да не са се оказвали хора, свързани с някогашните служби. Така че аз чакам и в този парламент да има такива хора. Преди две седмици проверявахме извънпарламентарните партии, които ще вземат участие в изборите. В техните листи също имаше хора, свързани с някогашните служби и на мен ми е доста забавно дали тези претенденти ще останат в листите… Мисля, че и този път партиите изпуснаха шанса за чисти листи.

Редакцията предлага
Какво демонстрира досегашният опит: в листите на кои партии най-често има някогашни чиновници или сътрудници на Държавна сигурност?

Екатерина Бончева: От всички партии е имало, само че най-вече от левите партии. През последните години - и от по този начин наречените " националистически партии ". Характерно е, че някои партии, от десните основно, авансово изваждат от листите си такива хора, в случай че са попаднали там. Други обаче не ги изваждат от листите  - като БСП или преди време като партията на Жорж Ганчев, която на смешка нарекохме партията на Държавна сигурност, тъй като имаше прекомерно доста хора, свързани със службите.

Кой е задължен да ревизира кого и по кое време?

Екатерина Бончева: Комисията ревизира, тя по закон е единствената институция, която има право да афишира принадлежност. И това е добре, тъй като по този начин хората освен схващат кой ръководи, кой приказва и кой е на позиции, само че и се спря рекетирането с досиетата. Ние в избрани периоди преди изборите получаваме листите и сега би трябвало да проверим към 2200 души и да се произнесем с решение към 15 септември.

А самите партии могат ли да ревизират по своя самодейност?

Екатерина Бончева:  За страдание самите партии този път изпуснаха опцията за " чисти листи "  чрез потреблението на механизма на предварителната инспекция. Този, който съставлява партията юридически, със единодушието на проверяваното лице, може да изиска такава инспекция, като ни изпрати документите. Ние ревизираме и в случай че има принадлежност, пращаме информацията до този, който я желае, и до проверявания. Така е допустимо сходни претенденти тихомълком да бъдат оттеглени още преди регистрацията в ЦИК.

Наскоро имаше напрежение към едно предложение да няма наново разгласяване на чиновници и сътрудници на Държавна сигурност. Как се реши казусът в последна сметка?

Екатерина Бончева: Това беше краят на една 7-годишна сага - и ние спасихме духа на закона. Върховен административен съд искаше, когато един човек към този момент е проверяван за избрана позиция, по-късно, отивайки на друга управителна позиция, да не бъде проверяван и обявяван още веднъж.

Това важи и за претендентите за депутати.

Екатерина Бончева: Да. Според този мироглед хората трябваше да търсят в интернет, в случай че желаят да научат дали някой е бил чиновник или помощник на Държавна сигурност. За хората щеше да бъде мъчно и объркващо да наблюдават по какъв начин чиновници на Държавна сигурност минават от една позиция на друга и ръководят страната. Но ние успяхме с един законодателен текст да преодолеем това решение, тъй че и този път ще огласим такива хора в партийните листи.

Проблемът на България е, че не е имало лустрация - чувам постоянно това мнение. Тоест, че чиновниците и сътрудниците на Държавна сигурност не са били по закон отстранени от избрани позиции. Вие какво мислите по този въпрос?

Екатерина Бончева:  Категорична съм, че точно отсъствието на лустрация е най-големият проблем на българския преход. Това мое разбиране даже се задълбочава с годините, през които непрестанно чета документите на Държавна сигурност и следя политическата процедура в България. Да, ние изпуснахме шанса за този възстановителен развой.

Не е ли необичайно, че съвсем 33 години след рухването на Берлинската стена и на Тодор Живков още приказваме за чиновници и сътрудници на Държавна сигурност, че сянката им още виси над българското общество? А в това време мнозина считат, че това е фантом и измислица, някакво антикомунистическо бълнуване.

Екатерина Бончева: Самият факт, че ние водим този диалог сега и приказваме дали в бъдещото 48 Народно заседание ще има сътрудници на Държавна сигурност, е един огромен абсурд на българския преход. В никоя от страните от някогашния източен лагер тази тематика не е настояща, тъй като те направиха лустрация, тъй като потеглиха по друг път спрямо България. При тях се осъзна, че в случай че не разчистиш предишното, то ще продължи да те дърпа обратно. В тези страни комисиите са към този момент институти за национална памет, а единствено ние единствени към момента се питаме ще има ли сътрудници на Държавна сигурност в Народното събрание. Другият абсурд, който следим преди тези избори: обществено под друга форма се повдига въпросът какво ще избираме, Изтока или Запада.

Включително по една огромна телевизия.

Екатерина Бончева: Да, по една от българските национални малките екрани, само че то се прокрадва и в говоренето на някои политици. Ама извинявайте доста! България е член на НАТО от 2004, на Европейски Съюз от 2007 година и аз не знам друга страна, поела по този път, в този момент да си слага този въпрос, 15-20 години по-късно! Дали да се върнем към Евразия и към Русия или да продължим демократичното си развиване - що за парадокс!

Външнополитическа шизофрения.

Екатерина Бончева:  Точно по този начин, външнополитическа шизофрения. Аз не считам, че въпросът за нашия геополитически избор въобще би трябвало да бъде в центъра на тази акция. Да, има заплаха още веднъж да бъдат прокарани съществени съветски ползи, да вземем за пример посредством " Лукойл ", само че не това би трябвало да е значимият въпрос през днешния ден, през 2022 година.

Темата за инфилтрацията на съветски шпиони и сътрудници в българската политика и стопанска система и за тяхното активиране обаче е доста мъчителна в последно време. Какво може да предприеме КОМДОС в това отношение?

Екатерина Бончева: Ние можем единствено да осведомяваме посредством документи. Законът допуска оповестяване на принадлежността единствено на български жители към службите за сигурност, тъй че ние не можем да излизаме с решения за непознати жители. Но документите, с които работим, зародили в интервала 1944-1991, доста ясно, изрично и без никакво подозрение демонстрират по какъв начин българската комунистическа страна и комунистическите специфични служби са били обвързани извънредно тясно със Съюз на съветските социалистически републики. Като се стартира от по този начин наречените руски " съветници ", които идват в България при започване на 1945 година, и се стигне до сегашните шпионски кавги, в които български високопоставени чиновници, работили към НАТО, се оказват обвързани с съветски шпиони. Нашите документи изрично потвърждават това: нищо не стартира от през днешния ден и нищо не стартира от войната в Украйна, корените са по-дълбоки. Желанието на Русия да трансформира България в 16-а република или в Задунайска губерния е част от историята на България и нека ние не се поддадем и този път на тази провокация!

***
С Екатерина Бончева беседва Александър Андреев
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР