Няма нищо по-хубаво от това да приготвиш сам хляба си,

...
Няма нищо по-хубаво от това да приготвиш сам хляба си,
Коментари Харесай

Професионални пекари ни издадоха тайните на най-вкусния домашен хляб

Няма нищо по-хубаво от това да приготвиш самичък хляба си, само че не бихме споделили, че сполучливият самун е лесна задача. Има някои тънкости, които би трябвало да се уловят, с цел да получим стремежи краен резултат. Например съгласно поверията на бабите ни, би трябвало да ударим 100 пъти хляба в масата, до момента в който го месим, в случай че желаеме да бъде апетитен. Но през днешния ден ще се обърнем към някои препоръки, дадени ни от професионални пекари. Ето и тайните непосредствено от кухнята:

Месене с отмора
Как да създадем чудноват домакински самун?
Според нашите баби е редно да ударим хляба голям брой пъти в масата, до момента в който го месим, с цел да стане доста апетитен. Така бабите ни преди време...
Прочети повече
Нашият съвет е да месите тестото най-вече 3 мин., след което да го завиете с фолио и да го оставите да почине за към 20 мин, преди да пристъпите към идната стъпка. По този метод брашното ще може да усвои по-добре водата, а и се окислява по-малко, което е значимо за усета и качеството на домашния самун.

Бавно втасване

Съветваме ви да намалите количеството квас и захар, които ще употребявате и да оставите повече време хляба да шупва. Например задоволителни са количества като половин чаена лъжичка суха квас на чаша брашно. Някои от рецептите предлагат и захарта за по-бързото бухване, само че това може да докара до по-неудовлетворяващ усет. Нашият съвет е да смесите част от плануваното брашно с цялата квас, направете каша с малко вода, оставете я да удвои размера си и едвам тогава започнете да замесвате хляба.

Тестото обича да шупва на топло, само че харесва и студеното

Повечето от нас работят по познатия ни метод за втасване – увиване на тестото в кърпи и слагането му на топло място. Други пък го слагат в плик във фурната на ниски градуси или в миялната машина след приключването й. Но в случай че разполагате с задоволително време, за най-хубави резултати завийте тестото във фолио и го оставете на стайна температура до 2 часа. След което го оставете в ледник за през нощта. Така ще получите допустимо най-наситения усет. На другия ден го извадете от хладилника, оставете за един час на стайна температура, замесете и изпечете.
Не допускайте тези 5 неточности с ХЛЯБА, с цел да не качвате КИЛОГРАМИ
Хлябът участва на съвсем всяка софра. Той е правилен сателит на домашно приготвената храна. Може да го купите от магазина или да си при...
Прочети повече
Второ втасване

Тук още веднъж ви съветваме да замесвате с отмора. Месете до 3 мин, след което завийте с фолио и оставете 20 мин тестото да почине. След което оформете хляба и го оставете да шупва за още час. Ако желаете по-разчупен тип, направете няколко прореза с нощица или нож по повърхността му.

Загрейте фурната преди този момент

Винаги печем хляба в авансово загрята фурна, като всяка стопанка сама преценя на какви градуси да се случи това. Важно е обаче температурата първоначално да е по-висока, а след към 30 мин да се понижи. По този метод ще запазите коричката на хляба тънка.

 

Още от ЛЮБОПИТНО:
Рейтинг: от. Гласували общо: консуматори
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР