Няма нищо по-добро от това ТЕЦ „Варна“ отново да влезе

...
Няма нищо по-добро от това ТЕЦ „Варна“ отново да влезе
Коментари Харесай

Петкова за доклада за Белене: Трябва да имаме търпение, а не да повтаряме стари грешки

Няма нищо по-добро от това Топлоелектрическа централа „ Варна “ още веднъж да влезе в българската енергийна система. Това съобщи министърът на енергетиката Теменужка Петкова пред публицисти във връзка информацията, че някогашният министър на превоза от кабинета " Орешарски " Данаил Папазов купува централата.

„ За мен, като министър на енергетиката и за нас, като страна, която е заинтригувана да бъде обезпечена енергийната ни сигурност, няма нищо по-добро в случай че Топлоелектрическа централа „ Варна “ още веднъж влезе в българската енергийна система. Много ще се веселя, в случай че това стане факт. До колкото разбирам поръчките за това са на разположение, ще забележим дали ще бъдат осъществени “, акцентира Петкова.

Тя разяснява и отчета на Българска академия на науките за АЕЦ " Белене ". „ Всички би трябвало да имаме малко самообладание, това е един сериозен отчет. Не бива да повтаряме остарели неточности. През 2003-2004 година имаше прогноза, която споделяше, че през 2010 година ще има режим на тока. Нали не желаеме да се стига до сходни обстановки. Аз най-малко и БЕХ не желаем сходни прогнози. Затова отчетът на Българска академия на науките ще бъде подготвен всеки един миг. Това ще стане скоро-тези дни. Предстои да бъде показан окончателният отчет, в него има всички сюжети “, изясни Петкова, представена от БГНЕС.

Министърът посочи, че има уговорка за конфиденциалност, която важи и за двете страни. „ Но това е извънредно значим въпрос и се надявам Българска академия на науките, с разрешението на БЕХ, да оповести резултатите от отчета по този начин, че да станат притежание на обществото. Ние няма какво да крием. Трябва по най-хубавия метод да оползотворим това, което притежаваме - площадка за 1,5 милиарда лева, съоръжение за 1 милиарда и 176 млн. лева, всички разрешителни за този план и нотификация от Европейска комисия. Това е, което би трябвало да създадат едни виновни управленци. Още малко самообладание. Ние също желаеме час по-скоро да станат ясни тези разбори на Българска академия на науките. Екипът на Българска академия на науките е извънредно сериозен “, разяснява министърът на енергетиката.

„ Опитали са се сътрудниците да създадат просторен отчет с допустимо максимален брой сюжети и разновидности по този начин, че това да бъде една базова информация, която да ни послужи при бъдещи договаряния. За нас е значимо да забележим коя е алената линия, която не може да прекрачим при договаряния за реализация или не, би трябвало да знаем кои са най-оптималните разновидности, в случай че има такива “, посочи Петкова.

Според нея отчетът ще даде информация за това, че са създадени всички вероятни сюжети при разнообразни модели на финансиране при друго акционерно присъединяване на една такава плана компания, която ние имаме желание да бъде основана и надлежно да бъдат направени опити тя да бъде приватизирана или да бъде открит стратегически вложител, който да се включи, в случай че се осъществя този план.

„ За плановата компания ние сме подготвени с чисто счетоводните разбори. Но дано да станат факт резултатите на Българска академия на науките, да ги обсъдим с всички заинтригувани страни. По най-бързият метод имаме подготвеност тази компания да бъде основана, защото ние сме анализирали всички активи и пасиви. Просто ще бъде въпрос на седмица, две отделянето на активите и обособяването на тази планова компания “, уточни енергийният министър.

„ Не изключваме нито един вид. За нас е значимо да се откри най-хубавото решение за България “, отговори тя на въпрос за готовността на „ Росатом “ да построи АЕЦ „ Белене “. „ С общи старания, с експертизата на всички представители на другите политически сили, на разнообразни браншови организации, за нас е значимо да намерим най-хубавото решение на България. Така че ние не изключваме нито един вид. Нека да забележим какво ще покажат анализите и другите финансови модели и ще вървим в посоката, която е най-хубава за България “, повтори Теменужка Петкова.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР