Няма никакви основания за задържането на нашите кораби в Румъния.

...
Няма никакви основания за задържането на нашите кораби в Румъния.
Коментари Харесай

Адвокат по морско право: Няма никакви основания за задържането на нашите кораби в Румъния

Няма никакви учредения за задържането на нашите кораби в Румъния . В това беше безапелационен пред „ Българска национална телевизия “ юристът по морско право Димитър Димитров . Той акцентира, че България и Румъния са страни членки на Европейския съюз /ЕС/ и като такива имат изцяло еднакъв достъп до водите .

Димитров изясни, че рибарството попада в изключителната подготвеност на Общността. Нещо повече. С присъединението си към Европейски Съюз България и Румъния са дали правото на ръководство на морските пространства . Общността е определила закони, съгласно които корабите имат еднакъв достъп до морските води. Това важи и за водите на Румъния.

Адвокатът уточни също по този начин, че двама български инспектори са били на гръцкия катер , който е задържал нашите плавателни съдове. И там не е имало никакви констатации за противозаконен улов на акула . Напротив. Нашите риболовци са ловили калкан и той е бил на борда им, тъй като те не са се тормозили от това. А проблем с калкана няма, тъй като това е изцяло позволен улов.

Освен това и досега няма изпратено съобщение от румънската страна за задържането на корабите. А това би трябвало да бъде направено неотложно. Затова Димитров смята, че е станала неточност и изрази вяра през днешния ден страната ни да бъде известена.

Последно Букурещ задържа наш транспортен съд за сходно нещо през 2011 година . Тогава плавателният ни съд беше държан там цяла една година. Но в този момент юристът по морско право чака, че двете страни ще се спогодят единствено в границите на една седмица .

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР