Няма никаква промяна в държавната позиция на България към Република

...
Няма никаква промяна в държавната позиция на България към Република
Коментари Харесай

РСМ: Отварянето на български клубове започна веднага след приемането на преговорната рамка

Няма никаква смяна в държавната позиция на България към Република Северна Македония (РСМ), съобщи президентът на страната Стево Пендаровски, представен от Българска телеграфна агенция.

" Обяснявал съм го няколко пъти. Въпреки, че някои тук, които са по-големи европейци от мен, ме поучават да заобикалям тази изразителност, настоявам, че не приказвам по този начин, с цел да получа политически дивиденти, а по този начин, както аз виждам действителността. А действителността е, че това е политика от няколко десетилетия на Република България, така наречен македонски въпрос. И настоявам, че серията на отварянето на български клубове, която стартира незабавно след приемането на преговорната рамка през юли, не е инцидентно. Защото те, от своите мегаломански националистически проекти и претенции, които имат години обратно, само че изключително в последните две години и половина, в преговорната рамка получиха единствено вписването на българите в конституцията ", акцентира той.

Според Пендаровски би било добре процедурата по смяна на Конституцията на РСМ да стартира най-късно идващия месец и да завърши преди август, когато Народното събрание излиза в отмора, тъй като по-късно страната ще стартира да навлиза в предизборни настроения и " атмосферата може да бъде още по-лоша ".

" Не мога да видя различен метод да стигнем до болшинство от две трети в Народното събрание, с цел да променим конституцията в този момент, с изключение на спор с опозицията. Не мисля и, че две години след приемането на преговорната рамка би трябвало да се занимаваме с измененията в конституцията, които са, или най-малко би трябвало да бъдат, приоритет ", изясни президентът на Северна Македония пред ТВ 24, представен от Българска телеграфна агенция. Той сподели още, че в случай че съкращаването на мандата му с няколко месеца би помогнало на страната във връзка с интеграцията й в Европейски Съюз, е подготвен да подаде оставка незабавно.

Запитан за изявление отпреди няколко месеца, че конституционните промени могат да бъдат признато след парламентарните избори през юни 2024 година, Пендаровски уточни, че е споделил тази своя теза с държавното управление, чиято позиция е била конституционните промени да се създадат колкото се може по-бързо " и е обикновено да се даде опция на държавното управление, което официално правно тласка евроинтеграционния развой ".

" Мисля, че голяма политическа сила в страната беше употребена за един въпрос, за който можехме да изгубим единствено два дни за спор ", сподели още той.

Според Пендаровски освен предварителни избори в Северна Македония, за каквито упорства опозицията в РСМ, няма да решат политическите проблеми, само че и постоянни избори не могат да решат " дълбоките политически проблеми сред политическите партии в страната, тъй като аргументите за тях не са от през вчерашния ден ".

Президентските избори в Северна Македония би трябвало да се произведат през март или април 2024 година. На въпрос дали има проекти за втори мандат Пендаровски отговори, че ще мисли за това през януари или февруари, с цел да види " дали ще има поддръжка от политическите партии и какво мислят жителите за работата му до момента ".
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР