Няма никакъв смисъл от нови избори. Дано да проработи формулата

...
Няма никакъв смисъл от нови избори. Дано да проработи формулата
Коментари Харесай

Даниел Митов: В развитите демокрации, когато съставят правителство, слагат лидерите си отпред като министри, министър-председател, за да се пренесе легитимността и правителството да върши работа

Няма никакъв смисъл от нови избори. Дано да проработи формулата за ръководство, макар че е доста екзотична. Това разяснява в студиото на NOVA националният предстаител от ГЕРБ-СДС Даниел Митов.

" Според мен в един миг тя ще би трябвало да се премисля. Тежестта и политическата легитимност се измести в Народното събрание дотам, че никой не гледа към държавното управление, към изпълнителната власт като престиж, който задава пътя ", сподели той. Според него поради екзотиката във формулата на ръководство партийните водачи, носителите на легитимността са в Народното събрание.

По думите му няма механизъм, който дефакто да официализира архитектурата на ръководството. " Говори се за това, че би трябвало да приемем механизъм за съгласуваност и взимане на решения. Дори да се сътвори, още веднъж ще продължава да ражда същите проблеми, защото самото държавно управление няма да е формирано от водачеството на партиите, които имат тежест в Народното събрание ", посочи той.

Митов добави, че не на вятъра развитите демокрации, когато сформират държавно управление, поставят водачите си начело като министри, министър-председател, с цел да се придвижи легитимността и държавното управление да прави работа. " Министрите да разчитат на поддръжката на парламентарните си групи ", добави още той.

Според него, в случай че има по-добра връзка обществените сюжети могат да се разминат. Той сподели, че в този момент фокусът би трябвало да бъде върху неща, които следва да се случат предвид на това да бъдат решени проблеми, трупани с години.  
 
" За мен е значимо, сега, да се мине през измененията в Конституцията. Това е доста тежък тест за това дали въпросната настройка има бъдеще. След което идва бюджетът. Ако той не бъде гласуван, това е заплашителен сигнал ", сподели Митов.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР