Няма никакъв проблем украинските деца да бъдат интегрирани в българската

...
Няма никакъв проблем украинските деца да бъдат интегрирани в българската
Коментари Харесай

Обявиха нов препъникамък за интегрирането на украинците в образователната система

Няма никакъв проблем украинските деца да бъдат интегрирани в българската просветителна система, в случай че, първо изявят предпочитание и второ, бъдат имунизирани, според календара, който важи за българските деца. Има разминаване в две от имунизациите и според напътствията на здравното министерство, не можем да ги пуснем в нашата учебна система, без им се създадат тези две ваксини. 

523 деца са минали по този път и те са записани в нашата просветителна система, сподели пред публицисти министърът на образованието и науката акад. Николай Денков.

Огромната част от украинските деца приключват образователната година онлайн по украинската стратегия, тъй като украинското министерство им е дало увещание, че със завършването на класовете те ще получат удостоверения от тяхното просветително министерство за приключен стадий на обучение. През есента имаме подготвеност и без проблем 20 000 украински деца могат да бъдат интегрирани, има места и в случай че би трябвало, тогава ще се търси актуализация на бюджета, само че за момента няма такава потребност, изясни министър Денков.

Той означи, че образователната ни система може да поеме повече деца от Украйна - до 40 000, но това ще изисква известно вземане предвид с това къде се намират тези деца - друго е в Паничище, в София или във Варна. 

Информацията за това по какъв начин украинците у нас могат да запишат децата си в българската просветителна система е оповестена на български и на британски език в уеб страницата на МОН, в интернационалния уебсайт, който е за украинските бежанци в цяла Европа, сподели просветителният министър. Той акцентира, че информация има, само че е изцяло обикновено, че украинците още не са решили по какъв начин ще продължат живота си, тъй като обстановката в Украйна се трансформира. Съвсем обикновено е, че множеството от тях, евентуално е и чакам, да желаят да се върнат в Украйна, сподели министър Николай Денков.

Той увери, че българската просветителна система е отворена във всеки един миг за децата от Украйна, които са у нас. Правилата са, че един месец преди края на образователната година не могат да бъдат записвани нови възпитаници, само че време на цялата образователна година и през лятото украинските деца могат да подават поръчки, и след имунизиране, незабавно да бъдат включени в просветителната ни система, изясни министър Денков. 

Няма правилник за откриването на украински учебни заведения, но пет министерства работят у нас доста съществено за така наречен кооперативи и групи. Основното, което би трябвало да се реши, е за финансирането, което да идва от европейски средства. По тази тематика работят дружно просветителното, общественото, финансовото, екологичното и здравното министерство у нас, изясни просветителният министър.

Министър Николай Денков разяснява тематиката за образованието на украинските деца на взаимния българо-скандинавски семинар " Сътрудничеството сред университетите на бъдещето и частния бранш ", който се провежда през днешния ден в Дома на Европа в София. Форумът беше открит от премиера Кирил Петков, а във втората му част ще взе участие и министърът на нововъведенията и растежа Даниел Лорер.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР