Няма нарушения при провеждането на местния вот в Пловдив пред

...
Няма нарушения при провеждането на местния вот в Пловдив пред
Коментари Харесай

ЦИК в отговор на Дарик: „Няма нарушения при изборния процес местния вот в Пловдив през 2015 г.

Няма нарушавания при провеждането на локалния избор в Пловдив пред 2015 година. Това излиза наяве от отговор на ЦИК на подадено от Дарик Пловдив заявление по ЗДОИ.

Че въпросните избори са манипулирани съобщи на 9 май в профила си във Facebook Деница Чингаров - тогавашната председателка на ОИК Пловдив от квотата на ГЕРБ. В обявата си тя уточни, че била „ принудена със опасност към децата си да фалшифицира изборите в интерес на Иван Тотев и кметовете на пловдивските региони „ Тракия “ и „ Западен “ - Костадин Димитров и Димитър Колев - и тримата от партията на Бойко Борисов. На изборите тогава претендентът на Вътрешна македонска революционна организация - Славчо Атанасов, загуби балотажа с разлика от малко над 1400 гласа.

В отговор на въпрос на Дарик от ЦИК коментират, че съгласно направената от тях инспекция няма данни за осъществени нарушавания на изборния развой от членове на ОИК, включително и от ръководителя й Деница Чингарова.

Сканираният протокол на Общинската изборна комисия от 2.11.2015 година е подписан от всички членове на комисията без да е отразено „ изключително мнение “. Няма данни и за сбъркани протоколи от СИК-овете, а в протокола е посочено още, че изборите са извършени в естествена конюнктура.

В отговора на ЦИК до Дарик излиза наяве още, че изборните бумаги от вота през 2015 в Пловдив град за кметове и общински съветници не се съхраняват в община Пловдив– част от тях са архивирани, а неценните – унищожени.

Съгласно решението на комисията, доказано от Административния съд в Пловдив, с 49127 действителни гласа за кмет на Пловдив на изборите през 2015 година е определен издигнатият от ГЕРБ Иван Тотев. Решението на Административния съд за резултатите от вота на 25 октомври и последващия балотаж на 1 ноември е доказано и от Върховен административен съд.

От ЦИК показват още, че резултатите от изборите за общински съветници и кметове се оспорват, според чл.459 от ИК, пред съответния Административен съд, в тази ситуация – в Пловдив.

По обявата на Деница Чингарова се сезира и Районната прокуратура в Пловдив.

Ден след поста на Чингарова,съпредседателят на Вътрешна македонска революционна организация Александър Сиди съобщи, че тя би трябвало да получи статут на предпазен очевидец,за да не ѝ се случи нещо. Той напомни, че Вътрешна македонска революционна организация нападна в съда локалния избор от 2015 година още тогава, само че без резултат. Според него Чингарова е проговорила в този момент, тъй като давностният период на закононарушението „ операция на изборни резултати “ е изминал, защото не се пазят нито бюлетините, нито протоколите от преди 8 години.

Засега от Вътрешна македонска революционна организация изчакват решението на прокуратурата по проблема.

Сигналдо ЦИК, както и до прокуратурата, подадеи депутатът от Българска социалистическа партия Иван Петков.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР