Няма мърдане, цената на газа тръгва нагоре от есента. Има

...
Няма мърдане, цената на газа тръгва нагоре от есента. Има
Коментари Харесай

Няма мърдане, цената на газа тръгва нагоре от есента


Няма мърдане, цената на газа потегля нагоре от есента. Има количества петрол и газ в морския блок „ Хан Тервел “, въпросът е дали ще има кой да ги изследва, споделя Иван Хиновски.
Трябва да се подготвим за
нарастване на цената на газа през есента и зимата. Увеличението няма да е по този начин фрапантно като предходната година, само че отново ще е огромно, сподели пред businessnovinite.bg енергетикът Иван Хиновски.

Още преди месец изпълнителният шеф на Международната организация по силата (МАЕ) Фатих Бирол предизвести, че цените на газа ще тръгнат още веднъж нагоре. По думите му силата може да стартира да нараства от началото на зимата, което би принудило държавните управления да се намесят и
още веднъж да субсидират сметките.
Миналата седмица стана ясно, че държавното управление подхваща следващ опит да се намерят искащи за изследване на морския блок „ Хан Тервел “ за съществуване на петрол и природен газ. От евентуалните претенденти да получат петгодишно позволение за търсене на енергийните запаси, с право на две удължавания от по две години, се чака да платят
депозит за присъединяване от 15 хиляди лева
Според Хиновски, от предварителните сеизмични изследвания излиза наяве, че има налични количества петрол и газ в блока. Какво е тяхното количество обаче не е ясно. Предвид високите цени на газа обаче, не е ясно дали ще има претенденти за изследването, счита специалиста.
До момента има три несполучливи опита
за изследване на блока. Последният опит беше през 2021 г. Тогавашната процедура бе оповестена през август 2019 година, само че в избрания период не се появи даже претендент, който да купи конкурсните бумаги за блока.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР