Няма манипулации при търговията на ток на борсата. Това каза

...
Няма манипулации при търговията на ток на борсата. Това каза
Коментари Харесай

Шефът на БНЕБ отрече манипулации при търговията на ток


Няма операции при търговията на ток на борсата. Това сподели в изявление за БНР (програма Хоризонт) изпълнителният шеф на Българската самостоятелна енергийна борса (БНЕБ) Константин Константинов. Според него, по-високите цени в някои от дните през последните седмици се дължат по-скоро на неналичието задоволително опит на част от комерсиалните участници.

Направеният разбор, по думите му, демонстрира, че през същия интервал има повишаване и на европейските пазари. В страната ни пък един от блоковете на АЕЦ " Козлодуй " беше спрян за планов годишен ремонт. Освен това част от търговците са имали дълготрайни контракти за доставка на ток от централата, които са изтекли в средата на септември, което е довело до пазаруване и пласиране на електрическата енергия по по-високи цени, каквито са цените на електрическата енергия при краткосрочните покупко-продажби, изясни Константинов:

" Правилно или не това държание не е опит за операция. То по-скоро е на избрани търговски участници да заместят електрическата сила и да попълнят тази празнина в интервала на доставка под двустранните си контракти. Повечето търговски участници нямат огромен опит в борсовата търговия с електрическа сила и може би по тази причина се получава недотам положително предугаждане какво ще стане, когато по средата на месеца заради планов годишен ремонт са прекратят избрани доставки ".
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР