Няма ли най-сетне да свърши това лято! Няма ли най-сетне

...
Няма ли най-сетне да свърши това лято! Няма ли най-сетне
Коментари Харесай

Слънчевите брегове на един вицепремиер

Няма ли най-накрая да свърши това лято! Няма ли най-накрая да стартират да се случват същински неща! Ето, не знам от какъв брой време към този момент се занимаваме с дейностите на страната по Черноморието и с намесата й в всякакви кръчмаро-дискотечни кавги.
Наскоро вицепремиерът Валери Симеонов нашумя с нощните си акции на Слънчев бряг - всички знаят защо става дума. Постъпиха недоволства освен от локални курортуващи, само че и от поданици на Несебър и Св. Влас, че даже и в техните относително отдалечени поселища шумът от плажните увеселителни центрове на Слънчев бряг е нетърпим. Компетентните органи, натоварени с контрола върху сходни обекти, са посочили нулева успеваемост при справяне с казуса, къде заради апатия и незадоволително старание, къде заради неравномерен конфликт с арогантността на нарушителите. Затова отрасловият вицепремиер Валери Симеонов в границите на служебните си отговорности се видял заставен да се намеси персонално и подхванал акциите, на които всички ние станахме очевидци в медиите. Реакцията не закъсня и бързо се проведоха митинги от страна на чиновниците в атакуваните заведения. " Само в България може да има цивилен митинги против закона! " - означиха някои, а протестиращите извисиха още по мощен глас: " Бойко, избави ни! " - скандираха те пред телевизионните камери, пристигнали да отразят събитието.
Сложен проблем, като се замислиш...
Как да постъпи министър-председателят? Обективно видяно, акцията на неговото вице е доста по-мащабна и съдържателна от случая с четирите незаети стола от предходната седмица, в който господин Борисов се включи с копнеж и достойнство. Тъй че не е проблем да се намеси и за нощните заведения, изключително щом митингът го приканва. Само че коя страна ще вземе?
Разбира се, на народа! Но кой в този случай е народът? Естествено, това са потребителите, които движат машината на туризма - тази горда перла в короната на българската стопанска система.
Но кои са в този случай потребителите? Дали това са радостните младежи, които желаят да се забавляват до зори под въздействието на всевъзможните стимулиращи субстанции, които модерната химия е в положение да им предложи? Или пък " потребителите " са всички български и задгранични, знайни и незнайни летовници, които след изнурителния плаж денем копнеят за здравословен сън под нежното скърбуцане на щурци и жужене на комари?
Или пък предпазени би трябвало да бъдат всички сезонно заети в печелившия туристически бизнес, на които не трябва да се пречи да захлебват, да не стопира да им тече надникът, пък и съпътстващата го спекулация?
Ето, пред това ще се види изправен министър-председателят, в случай че реши да се намеси и да откликне на вопъла " Бойко, избави ни! ".
Ние пък, простите жители, би трябвало да вземем комплицирано решение: да одобрим или да порицателен протичащото се, мързеливо излегнати под знойни сенки с ледени напитки в ръка?
Излага ли се Валери Симеонов, или е прав да води борба с нарушителите на реда?
Някой би споделил, че Валери Симеонов е вицепремиер с сектор икономическа и демографска политика - към този момент се е заел единствено с икономическата, само че същинското шоу ще стартира тогава, когато се заеме и с демографската (и то със същата пристрастеност, с която затваря нощни заведения по Черноморието), когато персонално се намеси в раждаемостта.
Но шегата - настрани! За да отговорим на този въпрос, би трябвало да си изясним тематиката - дали в последна сметка става дума за Валери Симеонов или става дума за Слънчев бряг. Защото това са две прекомерно разнообразни неща, даже и когато са в положение на конфликт между тях.
Излага ли се или е прав?
Стара, само че постоянно забравяна истина е, че в света няма такова нещо, което да е резултат единствено на един претекст и да води след себе си единствено една последица. И тъкмо тъй като забравяме тази истина, постоянно се случва да жигосваме положителното около злото и да оправдаваме злото около положителното.
Ето за какво Валери Симеонов може и да се излага, само че това въобще не значи, че не е прав.
Излага се, доколкото се пробва да гони медийната популярност на Бойко Борисов от времената, когато беше основен секретар на Министерство на вътрешните работи. Нали си спомняте - каквото и да се случи с намек за злополучие или престъпно действие, Главният секретар се появяваше на място с кожена тужурка и угрижена физиономия, а всички телевизионни камери го следваха в огромен проект.
От своя страна Валери Симеонов, в случай че е прекарал един час в злата дискотека, то по-късно е прекарал още 10 часа в централните студия на малките екрани, с цел да изяснява дейностите и да пази задачата си.
За всички е ясно, че е в ход проведена PR акция, не изключително надарена. Отварям скоба, с цел да кажа, че политическият PR в България минава през две столетия: първата, когато държавният мъж назначава за свои съветници по обществените въпроси племенничките си, уверен, че това е несериозна работа, която може да я прави всеки. През втората ера към този момент на държавния мъж му се назначават пиари от централата на победилата партия, а по какъв начин те, от своя страна, попадат там, е тематика на обособен диалог. И през двете столетия резултатите за държавния мъж постоянно са плачевни. Затварям скобата.
Та за всички стана ясно, че Валери Симеонов си прави персонален PR и това ги подразни. Не инцидентно се предлага положителните каузи да се правят скрито и " лявата ти ръка да не знае какво прави дясната " (Мат. 6:3). От неспокойствие започнаха да се появяват и вицове в рубриката " Минути за комизъм ":
- Как кръсти сина си?
- Тихомир. На Валери Симеонов.
Или пък:
- След акциите на Валери Симеонов ще би трябвало ли град Шумен да смени името си?
И дори:
- Какво ще прави Валери Симеонов като родолюбец с химна " Шуми Марица "?
Познатото съревнование по остроумие
Но дружно с вицовете като доказателство, че Валери Симеонов се пъчи с непотребна показност, се посочи и рационалният аргумент, че от висотата на ситуацията си той умерено може да не се ангажира персонално в акциите и да се " демонстрира по тв приемника ", а единствено да се погрижи полицията да си свърши работата в помощ на способените контролиращи органи, за което има цялостно законово съображение.
На този аргумент обаче беше отговорено също толкоз рационално, че персоналното наличие на вицепремиера се постанова заради подозрения, че хора от полицията и от контролиращите органи от дълго време към този момент са купени от субектите, които би трябвало да управляват, и са се сраснали с тях, финансово стимулирани са от тях и ги е боязън тези да не си отворят устата.
Значи излиза, че Валери Симеонов се грижи освен за законността по принцип, а и за нейното използване на процедура. Излиза, че Валери Симеонов не е чак толкоз отговорен. Жалко! Колко хубаво щеше да е, в случай че всичко отнесеше следващият гнусен политик, озверен и подкупен, възгордян от илюзорното си великолепие и повярвал, че е фактор, който може да въздейства върху естествения ход на събитията.
Но в случай че не е той, кой тогава е отговорен? Да не би да са " мутрите "? Всички тези съмнителни субекти с бандитски прякори, към които у народа се е развила нещо като езическа вяра и единствено дето не са им запели песни юначен и хайдушки. Но без значение от справедливата си популярност, тези хора са бизнесмени, даже когато са чужденци, отворили тук лични заведения, в които да тровят сънародниците си с на ниска цена алкохол. Те развиват бизнес, популяризират туризма и дори несъмнено внасят и налози, наред с всички останали рушвети, които заплащат. Те са предприемачи в една гладна стопанска система, капиталисти в един буржоазен свят. Излиза, че и те не са чак толкоз отговорни, че и те си правят работата, както и вицепремиерът Валери Симеонов прави своята.
Кой тогава остава да е отговорен за
безспорните безобразия на Слънчев бряг?
Вчера една уважавана от мен телевизионна журналистка ме попита:
- Представете си следната обстановка: имате щерка и тя е отишла дружно със стотици свои връстници да се забавлява в огромна и шумна дискотека. Не щеш ли в дискотеката влиза Валери Симеонов и прави скандал. Там има и яки подпийнали момчета, които се вбесяват и става наплив, в който щерка ви почтено пострадва. Кой е отговорен: пийналите младежи или оня, който ги е предизвикал?
- Виновен съм аз - отговорих, - задето съм пуснал щерка си да безумства неизвестно с кого и да ми се върне на сутринта пияна и с подпечатани ръце.
Предприемчивият човек дава отговор на търсенето с предложение. Ако всеобщата юноша търсеше книги, " мутрите " щяха да отварят на Слънчев бряг библиотеки, а не нощни заведения. Ако се продава недостатък, разврат, алкохол и опиати, то е тъй като тези неща, а не други, се търсят. Разбира се, предлагането също възпитава и тук е злокобната роля на рекламата. Така се стига до оня циничен кръг, който е предиздвикал Йоан Богослов обезверено да възкликне, че целият свят лежи в зло (1 Йоан 5:19).
Всеки е отговорен за всичко пред всички. " Какво излезе най-после? - ще си каже търпеливият четец, стигнал дотук. - Накрая ще излезе, че за всичко - и за политиците, и за Валери Симеонов, и за мутрите, и за техните дискотечни свърталища, и за развратените младежи - за всичко съм отговорен аз! При това състояние кого да посоча с пръст, от кого да се възмутя, кого да наругая и кого да порицая от висотата на неопетнената си добродетелност! "...
Ами, това е ситуацията, братче! В момента, в който престанеш да търсиш виновността първо у себе си, си изгубен... Оф! Няма ли да свърши това лято, че да спрем да си приказваме за дреболии! Освен това мисля, че Картаген би трябвало да бъде опустошен с всичките му нощни клубове и нощни заведения!
Иван Стамболов - Сула,
Сега
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР