Няма лекарствен продукт и ваксина, която да бъде на 100%

Няма лекарствен продукт и ваксина, която да бъде на 100% ...

Българският представител в Европейската агенция по лекарствата: Няма лекарство и ваксина, които да пазят на 100%

Няма лекарствен продукт и ваксина, която да бъде на 100% ефикасна и за това трябва да продължим да спазваме мерките след първата и втората ваксина. Toва заяви проф. Илко Гетов, представител на България в Комитета за лекарства за хуманна медицина в ЕМА пред БНТ.
Той призова хората, които имат някакви съмнения и притеснения, да търсят медицинска помощ, защото вирусът е неподозиран със своята жестокост.

Д-р Момчил Баев: Няма да постигнем висок ваксинационен обхват заради негативните нагласи в обществото Д-р Момчил Баев: Няма да постигнем висок ваксинационен обхват заради негативните нагласи в обществото
„Моето голямо опасение е, е че няма да успеем да постигнем толкова висок ваксинационен обхват заради негативните нагласи в общест...
Ваксините създават имунитет в рамките от 8 до 10 месеца. По думите му трябва да бъдем много внимателни, защото ваксината има своя ефект и полза, но резултатите от реалните практики трябва да ги прехвърлим в информацията.
В България няма френски вариант на коронавируса, увери проф. Гетов и допълни, че за британския и бразилския щам ефикасността на ваксината е много висока. За южноафриканския щам има намаляване на ваксиналната ефикасност, но за бъдещи щамове проф. Гетов не може да каже нищо конкретно, защото не са изследвани. Производителите продължават да надграждат своите продукти за новите щамове, варианти и тяхната вирулентност.
Той е на мнение, че има достатъчно информация за разрешените ваксини, а друг бил случаят, в който гражданите се интересуват и четат, която е от недостоверен източник и биват въвличани в лавини от некоректна информация.
Проф. Гетов поясни, че отношението полза-риск на ваксината „Астра Зенека“ остава положително, като днес предстои да се вземе решението за продуктивната информация и добавяне на акценти за безопасността и предупрежденията в листовката. Тепърва ще бъде добавено това, че са възможни появата на тромботични инциденти, тъй като на базата на направения анализ би трябвало да се промени информацията с цел да бъдат по-внимателни лекарите, които поставят ваксината.

AstraZeneca намалява доставките за ЕС с 2,5 пъти през второто тримесечие AstraZeneca намалява доставките за ЕС с 2,5 пъти през второто тримесечие
AstraZeneca е намалила плана си за доставка на ваксини за страните от ЕС с 2,5 пъти за второто тримесечие - от 180 милиона дози по дого...
Проверени са всички данни във връзка с ваксинацията, а реакциите, типични за ваксинирането, като има и такива по-редки като 1 случаи на един милион ваксинирани. В България няма засечени сериозни реакции на ваксината и ако тя не се е появилата първата седмица след първата игла, шансът да се появи е почти нулев, изтъкна проф. Гетов.
Най-големият консуматор на ваксината на „Астра Зенека“ е Индия. Той се надява скоро да има и българска ваксина, която да премине същата процедура по разрешаване.
У нас честотата на поява на нежелани реакции от ваксините остава в рамките на предвидимото – около 2 реакции на 1 000 ваксини. Ние започваме да трупаме имунитета, за който говори, отбеляза той. След първа игла около 14 до 28-я ден 42% е ваксиналната ефикасност и за това се налага поставянето на втората доза.
Всякакви кръвни заболявания, хематологични би трябвало да се наблюдават от лекарите. Много е важно, че инцидентите в ЕС са повече при по-млади хора до 55-годишна възраст и жени, което може да се обясни, че ваксинацията с „Астра Зенека“ била повече сред младите хора, каза още проф. Гетов.

Алергии и ваксини срещу Covid-19 – кога да търсим връзка Алергии и ваксини срещу Covid-19 – кога да търсим връзка
Каква е връзката между ваксините срещу коронавирус и възможността за поява на алергии, кога да търсим връзка между двете? Темата комен...

Източник: actualno.com