Няма лекарска грешка при смъртта на 19-годишния абитуриент от Велико

...
Няма лекарска грешка при смъртта на 19-годишния абитуриент от Велико
Коментари Харесай

След проверка: Няма лекарска грешка при смъртта на 19-годишния абитуриент от Велико Търново

Няма лекарска неточност при гибелта на 19-годишния зрелостник от Велико Търново, който умря от Covid-19 след 18-дневно лекуване в регионалната болница. Това е заключението от инспекцията на Изпълнителна организация " Медицински контрол ", в която участваха едни от най-големите медицински специалисти.

Софийска градска прокуратура проверява гибелта на младежа.

Христо Денев е развил първите признаци на коронарирусната зараза няколко дни след абитуриентския си бал. Приет е във Великотърновската болница на 13 юли, където умря на разсъмване на 31 юли.

Съмнение, че гибелта е резултат от лекарска неточност, изрази татко му юрист Иван Денев. Болницата от своя страна сама изиска инспекция от Медицинския контрол, която продължи два месеца и половина.

" Липсват нарушавания от страна на медицинските лица или учредения да се одобри, че дейностите на лекуващите екипи и извършения диагностично-лечебен проект могат да имат отношение към съдбовния излаз. Същият е настъпил в резултат на тежкото и неподходящо протичане на тъканната и съдова увреда в белия дроб, цитокиновата стихия, развили се на фона на рисков фактор  (затлъстяване) и съдбовно протекъл тромбоемболичен развой с белодробен и терминален мозъчен оток ", това е главният извод от инспекцията, уточни шефът на великотърновската болница доктор Стефан Филев.

Внезапна ревизия на РЗИ с присъединяване на следовател в реанимацията не е открила съществуване на вътрешно болнична зараза.

По време на лекуването са извършени телефонни съвещания с водещи медици в страната, обявиха от болничното заведение, само че те не са напълно отразени в документите на пациента, се показва като пропуск в отчета на Медицинския контрол. Другият пропуск е, че няма подписани заявления за осведомено единодушие от младежа или родителите му.

" За това момче всички се грижихме като за наше дете, той беше в доста тежко положение, само че с ясно схващане. Христо беше пълновръстен и непрекъснато му се обясняваше какво му се прави. Той съдействаше и непрестанно благодареше. Не вкарваме документи в реанимация при Covid болните, тъй като нямаме инструкции по какъв начин се дезинфекцират. Не можех да внеса при болния от инфектирана среда документ, който да подпише и по-късно да го изнеса, а няма по какъв начин лист хартия да бъде дезинфекциран ", изясни началникът на отделението по реанимация доктор Сибила Маринова.

Според епикризата, момчето е било лекувано със седем антибиотика, прилаган е и препаратът РоАктемра. 

Маринова добави, че въпросният медикамент, за който някои медици настояват, че е в трета пробна фаза, е бил платен на 23 март с фактура за болничната аптека за лекуването на първия пациент инфектиран с ковид доктор Виктор Точков. Състоянието му обаче се подобрило и не се наложило да му бъде прилаган. Така лекарството било в наличност и с него бил лекуван Христо.

Според началника на Инфекциозното поделение доктор Константин Рашков няма лекарства, които да изискват експлицитното единодушие на пациента за използването им.

" Влезе ли човек в болничното заведение, ние сме длъжни да използван нужното лекуване и носим отговорност за това ", безапелационен бе той.

Прокурорската инспекция продължава, а този петък вечерта околните на Иван Денев провеждат безмълвно бдение в негова памет в двора на болничното заведение.

Директорът Филев съобщи, че получава закани за живота си и за фамилията си от бащата на умрелия юноша, за което обмисля да търси правата си по правосъден път.

Д-р Филев описа, че след гибелта на младежа, бащата му се обадил по телефона и изрично помолил да не се прави аутопсия на сина му.

" Има разпечатки на телефонните диалози като доказателство. От съпричастност към родителската болежка, се съобразих с желанието му и даже в нарушаване на разпоредбите разпоредих момчето да бъде облечено в костюм и даже позволих околните с нужните защитни дрехи в Патологията, с цел да се сбогуват с детето си. След това обаче ни засипаха с обвинявания, че е заровен гол, а тялото му е нарязано, а органите взети за донорство. Не стига това, само че не престават заканите против мен и сътрудниците в обществените мрежи. В тях даже се казва  " да бъда в хладилника на моргата с нарязан череп ", показа доктор Стефан Филев, представен от дир.бг.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР