Няма криза в българския туризъм. Това е процес, който не

...
Няма криза в българския туризъм. Това е процес, който не
Коментари Харесай

Почивките това лято на морето били договорени преди две години

Няма рецесия в българския туризъм. Това е развой, който не може да се повлияе от подправени вести – нечисто Черно море, бродещи мини, кръвожадни акули, разцъфтял планктон или жадни крави, които пият вода от басейните на хотелите ни, тъпчат моравата и стряскат почиващите.

Това сподели в изявление за Българска телеграфна агенция шефът на Института за разбори и оценки в туризма Румен Драганов, потърсен за коментар по отношение на началото на дейния туристически сезон по морето и резултатите от потока от информация за възможното отражение на разлива на язовир " Нова Каховка " в Украйна върху Черно море.

Няма никаква опасност за българското Черноморие и в никакъв случай не имало такава, а става дума за сезонни локални изявления, в случай че разгърнем вестниците преди десет-двадесет години, ще открием сходни " стряскащи заглавия " и недоволства за липса на туристи при започване на сезона, разяснява специалистът.

Според Драганов на туризма не се отразява и информацията за неприятното време, и стряскащите вести. Имахме години, в които от хотели по морето в България бяха евакуирани с хеликоптери туристи поради речни разливи, и нямаше отлив на посетители, спомня си Драганов. Дори обстановката към Чернобил не повлия на българския туризъм и не бяха спрени чартърни полети от Англия и други страни, не се отразиха и спекулациите, че радиационен облак е минал през България, тъй като задграничните медии и туроператори доста добре бяха осведомени, че тогава той се беше насочил на север, описа специалистът.    

По думите му туризмът е извънредно постоянен като организация, тъй като това е многомилиарден бизнес. Не може подправени вести от вида " нечиста вода в Черно море " да доведат до многомилиардни загуби на авиопревозвачите, туроператорите, хотелиерите и ресторантьорите, а пък тези подправени вести не могат да обиден и туристите, тъй като те са наясно, че поради измислени трудове няма да могат да си възстановят импортираните депозити за почивки, разяснява специалистът. Единственото, което може да се отрази на българския туризъм, е качеството на продукта по цялата верига на туризма, съобщи Драганов. 

Българският туризъм е в развой на развиване, стартира незабавно след Втората международна война със основаването на " Балкантурист " през 1948 година, построяването на огромните ни туристически курорти в интервала 1957-1977 година, подсети Драганов. Българският туризъм посреща демократичните промени с към 330 хотела, огромна част от които са по морето, минава през презастрояването в интервала 2004-2018 година, като през предходната година се доближават към 24 000 места за настаняване в страната. Днес борят на леглата, които се оферират за туризъм по българското Черноморие, надвишава 1,5 млн. В цялата история на българския туризъм непрестанно е имало подправени вести, които обаче не са попречили на възходящото му развиване и на приноса му в Брутният вътрешен продукт на България, който доближава до 12-12,5 на 100, разяснява Драганов.

Румен Драганов подсети, че самата организация на туризма допуска, че тази година към този момент се подписват договорите за 2025 година – в този момент се договарят летателните потенциали и съотношението на нужния леглови контингент, а записванията за бъдещите почивки за 2025 година ще бъдат оповестени напълно скоро. За 2024 година процесът на договаряне към този момент е завършил и се предлага на пазара. В този смисъл специалистът уточни, че почивките това лято са контрактувани преди две години и посочи, че процесът не се въздейства от местни трудове, каквито апропо има във всяка една страна дестинация. Не може да бъде съображение за отвод от пътешестване и връщане назад на туристите на парите за импортирания преди една година депозит на съображение " боязън ", разяснява специалистът. Няма никакви доказателства за каквото и да било замърсяване на Черно море и няма съд, който да присъди връщането на сумите с това съображение, съобщи Драганов.

Хотелиери сигнализират за всеобща неуравновесеност и отвод от резервации по Черноморието

Процесите в туризма изясняват и обстоятелството, че за България сезонът по морето в края на май и началото на юни е невисок и постоянно е бил подобен, само англичаните влизат по това време в морето, тъй като те не се впечатляват, че температурата на водата е 17-19 градуса, напомни Драганов. В междинния сезон, който стартира от 15 юни и продължава до 15 юли, и също от 1 до 15 септември, има постоянно увеличение на броя на пристиганията на туристи, само че заетостта е под 30 % и това е всяка година, в това число по този начин ще бъде и през тази, сподели специалистът. Високият сезон, който стартира след 15 юли и продължава до 31 август, също има своите талази – августовската дупка след 5-7 август, когато има лек спад на туристите, каквато се следи и след 21 август. Тази наклонност ще се повтори и тази година, означи Драганов.

България завършва първата половина на годината с 1 млн. повече туристи, влезнали в страната по отношение на същия интервал на предпандемичната 2019 година, когато общият им брой е бил 4,8 млн. Като цяло за годината също се чака да надхвърлим броя на посетителите, влезнали в страната през 2019 година, когато те са били 12,5 млн. и упованията са 2023 година да завърши с над 13 млн. гости. 

Прогнозите за това лято (май-октомври) са по морето да има към 3,2 млн. чужденци и близо 5 млн. българи, каза специалистът. През юли и август не се чака да има понижение на броя на туристите, добави Драганов, като подчертава върху данните за растежите на пристиганията на задгранични туристи на Летище Варна, които са 11 % повече за първите шест месеца на 2023 година по отношение на същия интервал на 2019 година На летище Бургас темповете не надвишават тези през 2019 година, само че се регистрират обилни растежи от 19 на 100 по отношение на 2022 година  Драганов уточни, че позитивните темпове на пристиганията в България се отнасят и за останалите типове превоз.

Това демонстрира, че процесите в българския туризъм се развиват с позитивен знак и те не се обръщат като се изключи пандемичните години. Но даже и с тази отрицателна наклонност на стесняване на потреблението по " Теорията на пружината в туризма " капацитетът на бранша се резервира и през пандемични години, с цел да се разгърне в интервала след отшумяването на здравната рецесия, тъй като не приказваме за катастрофични последствия - земетресение, пожар, война и разрушена туристическа инфраструктура, а за цялостното опазване на еластичността на пружината, изясни специалистът.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР