Няма кой да следи дали хората с психични проблеми и

...
Няма кой да следи дали хората с психични проблеми и
Коментари Харесай

Лекар-експерт предупреди отново - няма кой да се грижи за хората с психични проблеми

Няма кой да следи дали хората с психологични проблеми и психичноболните си пият медикаментите. Това съобщи шефът на държавната психиатрична болница " Св.Иван Рилски " доктор Цветеслава Гълъбова.
Според Гълъбова, която разяснява тематиката поради няколкото следващи престъпни случая със забъркани в тях хора с психологични проблеми, не може страдащите от психологично заболяване да са безусловно затворени. " Tе би трябвало да са на независимост, те не са нарушители. Те са белязани с доста тежки болести и ние би трябвало да се грижим за тях. Мястото им е измежду нас, както на всички останали хора ", сподели Гълъбова в утринния неделен блок на Нова телевизия. И беше безапелационна – страната не се грижи за тези заболели.
По думите на Гълъбова и на сътрудника ѝ доктор Анета Аничкина " извънболничното лекуване липсва ". Това е и огромният проблем.
" Трябва да се сътвори мрежа от дневни центрове, в които нашите пациенти да бъдат занимавани. Необходими са доста психолози и обществени служащи. Трябва да се сътвори осведомителна система, която ще ни даде правилни данни за тежките психологични болести. Тогава ние ще можем да планираме здравни разноски ", сподели още доктор Цветеслава Гълъбова. Тя е безапелационна обаче, че до тази система достъп би трябвало да имат единствено психиатри и админите ѝ.
В момента тече публично разискване по въвеждането на осведомителна система.
" В психиатричните лечебни заведения има едни пациенти, които ние назоваваме трайно настанени. Те на процедура живеят там. Част от тях са останали без жилища или околните им не ги желаят. Всяка година това са към 300 души ", добави още шефът.

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР