Няма кой да разруши парламентарната демокрация, ако самите партии не

...
Няма кой да разруши парламентарната демокрация, ако самите партии не
Коментари Харесай

Румен Радев: Служебното правителство се превърна в контрапункт на феодализацията на МС, на блокажа на институциите и застоя

Няма кой да унищожи парламентарната народна власт, в случай че самите партии не го създадат, уточни президентът в изявление пред Дарик Радио

Служебното държавно управление се трансформира в контрапункт на феодализацията на Министерския съвет, на блокажа на институциите и застоя. Това съобщи президентът Румен Радев в изявление пред Дарик Радио. Държавният глава уточни, че хората са видели по какъв начин едно ръководство може да работи умело, сплотено, решително и в екип. „ Партиите може би се тормозят, тъй като хората ще търсят точно това от идващото постоянно държавно управление “, означи президентът. По думите му офанзивите против служебния кабинет евентуално са и поради това, че то осъществя неизпълнените предизборни обещания на партиите.

„ В устрема си да избегнат отговорността за властта по време на рецесия, партиите се крият зад служебното държавно управление “, уточни Румен Радев като добави, че по този метод партиите прикриват личната си отпадналост да реализират единодушие и да се обединят към най-важните за страната цели, прехвърляйки виновността върху служебното държавно управление и президента.

Държавният глава отхвърли изказванията за еднолична власт по време на ръководството на служебния кабинет. „ Атаката против служебното държавно управление е офанзива против Конституцията “, уточни президентът и напомни, че в Конституцията ясно е записано, че когато партиите не могат да сформират държавно управление, президентът е задължен да назначи служебно такова. Румен Радев предложи на партиите, в случай че не им харесват Конституцията, да образуват конституционно болшинство в Народното събрание и да отстранен институцията служебно държавно управление.

„ Няма кой да унищожи парламентарната народна власт, в случай че самите партии не го създадат “, съобщи президентът в отговор на думи, разменени през вчерашния ден сред ръководителя на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова и някогашния министър-председател Бойко Борисов за съпоставяне сред неговия модел и настоящето ръководство на страната. „ Моделът „ Борисов “ се трансформира в знак на „ мутризация “ на институциите, корупция, опитомени медии и деформиране на икономическите връзки в страната “, напомни Румен Радев. Той добави, че внушенията за безконтролна власт на служебния кабинет са несъстоятелни, защото постоянно се случва министри да бъдат подлагани на парламентарен надзор даже по през целия ден. Държавният глава напомни, че някогашният министър-председател Борисов не посещаваше с години Народното събрание, а болшинството му там криеше министрите му от надзор, отстранен беше и блиц контролът. „ Сутрин депутатите гласоподаваха нещо, следобяд по напътствие на премиера гласоподаваха противоположното, отхвърляха личните си претекстове “, сподели още президентът.

В отговор на въпрос от водещия президентът уточни, че служебният министър-председател Гълъб Донев ще бъде отпред и на идващото служебно държавно управление.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР