Няма кой да изписва безплатните медикаменти за лечение на КОВИД-19

...
Няма кой да изписва безплатните медикаменти за лечение на КОВИД-19
Коментари Харесай

За проблем с изписването на безплатни лекарства срещу КОВИД алармират собственици на аптеки

Няма кой да изписва безплатните лекарства за лекуване на КОВИД-19 в домашни условия. Това съобщи в студиото на „ Говори в този момент “ ръководителят на асоциацията на притежателите на аптеки Николай Костов.

Според него казусът е, че профилираните доболнични центрове за лекуване на вируса нямат контракт със здравната каса и по тази причина нямат право да изписват предписания с безвъзмездни лекарства. Според наблюденията му пък персоналните лекари, които имат право да изписват безвъзмездни медикаменти, са необяснимо пасивни.

Така в аптеките, които управлява Костов, все още не е изпълнена нито една рецепта за безвъзмездни лекарства за лекуване на КОВИД-19 в домашни условия, посочи той в „ Говори в този момент “. 9 медикаменти за лекуване на ковид се покриват от здравната каса напълно, а други се продават на пациентите на алегорични цени – сред 1лв. и 5лв. За всичко това обаче е нужна рецепта.



Според Николай Костов зелените документи не са задоволителни за справяне с разпространяването на вируса. Той се разгласи за стягане на противоепидемичните ограничения.

Ако хората у нас не се имунизират всеобщо, страната няма да издържи на рецесията, разяснява в „ Говори в този момент “ и Цветелина Спиридонова, зам.-председател на Българската болнична асоциация.

Преди дни от организацията оповестиха, че ще предложат на управляващите неимунизираните пациенти да заплащат част от разноските по лекуването им в болница.

По данни на асоциацията болничното лекуване на пациент с КОВИД-19 без затруднения излиза сред 3000лв. и 3500лв. Ако се наложи пациентът да бъде лекуван с „ Ремдесивир “, разноските се повишават с още най-малко 2400 лева В същото време здравната каса заплаща на лечебните заведения по клинична пътека 1200 лв. на пациент. Лечението на тежките форми на КОВИД-19 излиза към 10 000лв. - 15 000лв. на пациент. Разходите обаче се чака да се усилят и поради инфлацията и повишаващите се цени на тока и на кислорода, който лечебните заведения подават на тежкоболните си пациенти.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР