Няма контрол в лова в България, заяви бившият шеф на

...
Няма контрол в лова в България, заяви бившият шеф на
Коментари Харесай

Александър Дунчев: Няма контрол на лова в България

" Няма надзор в лова в България ", съобщи някогашният началник на Агенцията по горите Александър Дунчев по БНР.

Той предизвика неодобрение, като написа в обществените мрежи: " Съгласни ли сте служебният кабинет на Радев да позволи годишно 2 млн. лева от вашите налози да се употребяват за държавен надзор върху ловците, дали практикуват правилно обичаното си занимание, тъй като до момента тези разноски се заплащаха персонално от ловците като такса в Агенцията по горите? ".

" По Закона за лова и опазването на дивеча ловните субекти в България употребяват дивеча като обществен запас и териториите, върху които той се движи, като заплащат една или друга форма на такса към страната. Законът за лова и състезания дефинират тази такса ", изясни Дунчев.

Таксите на ловните дружинки са 10-20 пъти по-ниски от тези на юридическите лица и са алегорични, уточни депутатът. По думите му 70% от тези такси, които на година са към 10-15 млн. лева, се употребяват от ловните дружинки да разселват дивеча, да се грижат за него, с цел да могат след това да го употребяват посредством отстрел.

" 30% до момента са се превеждали в Агенцията по горите, тъй като въпреки всичко организацията би трябвало да управлява и управлява целия този развой ", добави той и съобщи изрично, че без държавен надзор няма по какъв начин да стане.

" Това предложение, което не е неприятно единствено по себе си - има някаква концепция, само че се прокарва посредством смяна на правилника за използването на Закона за лова и опазването на дивеча, което съвсем никой не следи. Качено е на уеб страницата на Министерство на земеделието, само че в случай че не бяха хора, които заплащат налози и желаят налозите им да се употребяват за смислени неща, нямаше да разберем ", разяснява Дунчев.

Според ръководителя на Националния ловно-рибарски съюз Васил Василев в последните 10 години правилникът не подхожда на нормата в Закона за лова: " Това е повода, по която ние настояваме от толкоз години - да бъде направена смяна в правилника ".

Вноската за стопанисване на дивеча е целева и е избрана през 2008 година, уточни Василев и добави:

" Към момента на въвеждане на тази вноска страната, в лицето на ИА по горите, отговаряше за непосредствената защита на дивеча посредством назначени ловни надзиратели. По тази причина 30% от тази вноска постъпваха в бюджета на Агенцията по горите. Когато се направи горската промяна през 2011 година тази норма беше променена и страната прави надзор по опазването, само че това към този момент не подхожда на нормата на закона. Ако би трябвало да бъде прибавен законът в целокупност, тази норма би трябвало да остане в ловните сдружения ".

За 2022 година годишната вноска е в размер на 80 лева, а за 2023 година - ще бъде 90 лева

" Спорът е 30% от тази вноска би трябвало ли да постъпят в бюджета и да се изразходват за действия, които не попадат в обсега на закона или би трябвало да останат и да бъдат изразходвани за това, което законът е оказал ", изясни Василев.

Според Александър Дунчев тези пари би трябвало да отидат в Агенцията по горите, тъй като тя е виновна за планирането на лова в България и контрола върху всички ловни субекти. Бюджетът на организацията е непълен, добави той и сподели: " В момента нямаме запас да платим на хората, с цел да пазят гората ".

Василев обаче означи, че ловците заплащат още 2 типа такси, които годишно генерират сума от над 5 млн. лева

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР