Няма конституционна, а политическа пречка при избора на председател на

...
Няма конституционна, а политическа пречка при избора на председател на
Коментари Харесай

Цеков: Няма конституционна пречка президентът да стартира процедурата за съставяне на кабинет

Няма конституционна, а политическа спънка при избора на ръководител на Народно събрание. Дори Народното събрание да няма определен ръководител, това не пречи президентът да започва процедурата по член 99 за сформиране на кабинет. Това съобщи в студиото на „ Денят онлайн ” по NOVA News докторът по Конституционно право Борислав Цеков.

" Първият работен ден на депутатите може да продължи толкоз, колкото е належащо. След като няма политическа зрялост, няма схващане за отговорността и почитание към гласоподавателите – явно всичко е допустимо. От позиция на Конституцията, би трябвало да напомним, че условието ръководителят да бъде определен още на първото съвещание постоянно е съществувало. Още от Търновската конституция. При Седмото Велико национално заседание обаче избраха ръководител от третия път. Няма конституционна спънка при по този начин създалата се обстановка – некадърност на депутатите да изберат ръководител, в случай че това се проточи -  НС да стартира да действа ", акцентира Цеков. 

По думите му под съответния запис в правилника, а точно, че  парламентарните групи се афишират от ръководителя на Народно събрание, стоят по-важни и по-големи неща, изяснени в конституционната доктрина. „ Има принцип на непрекъсваемост на държавното ръководство. Не може проблеми на вътрешното структуриране на Народно събрание, което към този момент е определено,  което има депутатски корпус, който към този момент е положил клетва и встъпил в служба, да стават причина за блокиране работата на законодателната власт ”, безапелационен е той.

Цеков изясни, че няма конституционна спънка за основаването на парламентарните групи. „ Има политически спънки, Политическите партии стартират да си съчиняват процедурни спънки – къде от неведение, къде съзнателно,  за да оправдават личната си некадърност да водят разговор и да намерят решение ”, акцентира Цеков. И добави: „ Може да се изберат заместници. Би било екстравагантно, само че е допустимо. Това са въпроси на вътрешната организация. Те не засягат Конституцията. След като не могат да се съгласят за ръководител – Конституцията е дала решение, а точно, че съвещанието се води от най-възрастния народен представител. Парламентарната техника на прекъсване на часовника е позната и у нас, и в чужбина и те я приложиха. И в случай че не ги е позор – това първо съвещание може да продължи и един месец. Но конституционна спънка Народното събрание да не действа, тъй като не е определен ръководител – не съществува и не би трябвало да се позволява ”.

Борислав Цеков разяснява и ходовете на президента за разформироване на Народното събрание, в случай че не бъде определен ръководител на Народно събрание и би трябвало ли наложително да се извърти рулетката с трите мандата. „ Президентът не е на ход в тази ситуация. На ход е Народното събрание. Президентът е на ход единствено при пускане на процедурата по член 99 за сформиране на държавно управление. Нашата конституционна система не позволява по този начин нареченото саморазпускане на Народно събрание. Нито пък позволява по своя политическа преценка президентът да го разпусне. Допуска го единствено с приключване на мандата или при три несполучливи опита на държавно управление. Този въпрос за избора на ръководител е обособен и друг от процедурата по член 99. Президентът може да завърти рулетката с мандатите. Председателят на Народно събрание няма никакво отношение към процедурата за сформиране на държавно управление. Президентът би трябвало да я започва тогава, когато има годни субекти, на които да връчи мандата.  Това са парламентарните групи. Тоест депутатите могат да гласоподават решение за съставянето им и всичко зависи от едни съответни и краткотрайни процедурни правила, които Народно събрание би трябвало да одобри и няма спънка да не направи ”, уточни Цеков.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР