Няма констатирани огнища на Нюкясълска болест в България. Това сочат

...
Няма констатирани огнища на Нюкясълска болест в България. Това сочат
Коментари Харесай

БАБХ: Няма огнища на Нюкясълска болест по птиците у нас

Няма установени огнища на Нюкясълска болест в България. Това сочат данните в осъществяване на стратегия за надзор на псевдочумата по птиците през 2019 година. Взети са над 2000 проби за формален надзор, оповестиха от БАБХ.

Областните дирекции по сигурност на храните ревизираха всички индустриални ферми в България за осъществяването на Програма за надзор на Нюкясълска болест по птиците. Засиленият надзор беше разпореден със Заповед на изпълнителния шеф на организацията проф. Паскал Желязков в интервала декември 2019 – януари 2020 година, по отношение на установени огнища на болестта в Румъния.

Ключов фактор за предварителна защита от Нюкясълска болест е осъществяването на имунизация. Проверката демонстрира, че се имунизират всички стада в индустриалните ферми. Съгласно програмата, индустриалните ферми имат уговорката да обезпечат ваксини и използването им и при птици в обекти вид „ заден двор “ в 10-километрови зони към тях. Ваксинация в персоналните стопанства е осъществена в 7 от 28 области общо с индустриални ферми. На притежателите, които не са изпълнили уговорката си се връчват наставления за неотложно осъществяване. В райони, където индустриалните ферми имат усложнения по осъществяването, те ще бъдат подкрепени от ОДБХ. Стопаните на домашно отглеждани птици могат да се извърнат към ветеринарните лекари и също да имунизират животните си.

Програмата за надзор на Нюкясълска болест е част от Национална стратегия за профилактика, контрол, надзор и очистване на заболяванията по животните и зоонозите в България 2019 - 2021 година Тя цели да потвърди независимост от зараза с вируса на Нюкясълската болест по домашните и диви птици. Включва лабораторно проучване на кръвни проби на неимунизирани против заболяването домашни птици от кокошевия тип и доплаващи птици, включително диви птици. Изследват се съмнителни за инфекетиране птици, също такива, отглеждани в зоопарковете, изключително от водоплаващите и крайбрежните птици. Извършват се клинични обследвания на възприемчиви птици и наложителна поголовна имунизация на кокошки-носачки, наставнически стада и бройлери, фазани, пуйки и спортни гълъби.

Освен Програмата за надзор на Нюкясълска болест, обектите са тествани за осъществяването на всички настоящи стратегии против значими заболявания по птиците като салмонела и инфлуенца, осъществена е и сложна инспекция за биосигурност на фермите.

Предвид обстановката с инфлуенца в Европа, засиления формален контрол над птицевъдните ферми в страната ще продължи.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР