Няма конфликт на интереси по отношение на президента Румен Радев

...
Няма конфликт на интереси по отношение на президента Румен Радев
Коментари Харесай

Няма конфликт на интереси при президента Радев, установи КПКОНПИ

Няма спор на ползи във връзка с президента Румен Радев и е прекъснато производството по сигнал против него, откри КПКОНПИ в свое решение.

По създание, изказванията в сигнала са, че са налице подозрения за спор на ползи и облагодетелстване посредством служебно състояние на Румен Радев в качеството му на пълководец на Военновъздушни сили по отношение на назначение на Десислава Ганчева (в момента Радева) на два щата, макар че втория подобен - пиар на Военновъздушни сили по устав би трябвало да се заема от военизирано, а не от цивилно лице, каквато е тя. Военновъздушни сили е плащало наем на жилище, което тя населява, в което е живял с нея и самият Радев. Радев е закупил жилище през 2010 година от 143 кв. м. за 168 хиляди лева, което е под пазарните цени на парцелите за интервала в региона. През 2005 година е закупено ведомствено жилище от Министерство на защитата и по едно и също време с това, непозволено е употребено чартърен второ ведомствено жилище. Апартаментът е продаден през 2007 година

Образуване на производството за определяне на спор на ползи в период до три години от възможното осъществяване на нарушаването, съставляващо спор на ползи е процесуалноправна причина за осъществяване на производството пред Комисията за противопоставяне на корупцията и за лишаване на нелегално добитото имущество, за която тя следи служебно.

Изтичането на тригодишен давностен период се явява процесуална спънка за разглеждане на постъпилия сигнал и е съображение за преустановяване на производството за спор на ползи във връзка с Румен Радев в качеството му на пълководец на Военновъздушните сили, за интервала от 30.06.2014 година - 10.08.2016 година

В хода на производството не се открива Радев да се намира в изискванията на съгласуваност по смисъла на § 1, т. 1 от ДР на ЗПУКИ /отм./, в проверявания интервал. От събраните по преписката доказателства не се открива Радев и Радева да са живяли на еднакъв адрес и да имат общи деца за проверявания интервал. Поради изложеното Комисията приема, че не е налице съгласуваност сред тях преди датата на подписване на гражданския брак .

Към момента на подписване на контракти за наем - 2000г., 2005г., 2006г. няма правна норма, която може да бъде приложена , поради обстоятелството, че ЗПУКИ (отм.) влиза в действие на 01.01.2009г. Съгласно императивните разпореждания на член 14, алинея 1 и алинея 2 от Закона за нормативните актове, наредбите на закона нямат назад деяние , с изключение на по изключение, с експлицитна наредба. В ЗПУКИ (отм.) няма планувана такава наредба, т.е. същият намира приложение във връзка с обстоятелства и условия, настъпили след 01.01.2009г.

Освен това изказванията в сигнала касаят правни дейности - подписване на контракти за наем и контракт за покупко-продажба на недвижими парцели, осъществени от Радев в качеството му на физическо лице, участник в гражданскоправния оборот, а не като лице, заемащо обществена служба .

КПКОНПИ не открива спор на ползи във връзка с Румен Радев, лице, заемало обществена служба по смисъла на член 3, т. 18 от ЗПУКИ (отм.), по отношение на сключване на 10.05.2016г. Заповед № РД-397 от 11.05.2016 година и на 28.04.2016г. Заповед № РД-376 от 03.05.2016 година заради липса на частен интерес, негов или на обвързвано с него лице по смисъла на § 1, т. 1 от ДР на ЗПУКИ (отм.). Комисията приключва производството по сигнал с рег. № ЦУ01/С-252/09.04.2019 година срещу Радев, в останалата му част.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР